BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Историкът доц. Милен Михов дари книги на Националния военен университет „Васил Левски“

Книги от личната си библиотека дари на Националния военен университет „Васил Левски“ историкът доц. д-р Милен Михов. Заглавията са 28, част от тях са на военна тематика, част са свързани с историята на България. Всички книги вече са във фонда на кабинета по военна история „Гоце Делчев“, където бяха приети от доц. д-р Марко Златев, преподавател по военна история.
Кабинетът беше открит през ноември миналата година, в деня, в който Военният университет празнува 142 години от основаването си. Учебната зала беше реализирана и изцяло оборудвана със съдействието на народни представители от 44-то Народно събрание. За откриването на кабинета в Националния военен университет пристигна и тогавашния министър на отбраната Красимир Каракачанов.

„Докато работихме по тази идея, дадох дума, че ще даря книги, които да бъдат в помощ на обучението на курсантите. Оказа се, че през последните четири години в служебния си кабинет в София съм натрупал доста заглавия и голяма част от тях са свързани с българската история. Това са книги, които със сигурност ще направят настоящите обучаеми горди български офицери“, коментира доц. Милен Михов, който като депутат, активно съдейства за създаването и оборудването на кабинета по военна история.

Доц. Михов признава и това, че много скоро ще направи още едно дарение от книги на Националния военен университет. „Това са книги, които спасихме от една стара къща в търновско село. Когато собственикът й, англичанин, я напусна, заглавията останаха тук. Книгите са на военна тематика. Има такива, които са свързани с историята на въоръжението, има и за бронетанкова техника от Втората световна война, при това попаднахме на страници, пълни със схеми, чертежи и снимки. Това са изключително ценни книги, техният собственик е бил запален по историята и военната техника. Събирал е заглавия на английски, френски и немски език“, обяснява доц. Михов.

Предстои книгите да бъдат подредени, защото библиотеката на англичанина все още е в насипно състояние. Ако има заглавия, които се нуждаят от реставрация, и това ще бъда направено, преди да бъдат дарени на Военния университет, уточнява доц. Милен Михов.

Източник: Вестник Борба

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!