BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

20 години чества НВУ “Васил Левски”

6

20 години от основаването си чества Националният военен университет „Васил Левски“. Празникът бе отбелязан с военен ритуал и демонстрации, представяне на въоръжение, полева кухня и др.

В словото си кметът на Велико Търново Даниел Панов припомни, че 20-годишнината е само частица от историята на университета – НВУ „Васил Левски“ е наследник на първото военно училище в България, създадено веднага след Освобождението. Той поздрави офицерите и сержантите, началника бриг. генерал Иван Маламов, ръководството, военнослужещите за дейното участие в редица обществени и културни събития, в честванията на знакови събития и делата на бележитите ни предци. „Заедно сме както в тези хубави моменти, така и когато се налага да реагираме в бедствени ситуации“, каза Панов.

„От историята знаем, че войската, църквата и православната ни вяра, заедно с образованието и стремежа към духовност винаги са били опора на нашия народ и така ще бъде и занапред. А Велико Търново – историческата и духовна столица на България и град, в който българският войник винаги е бил на особена почит, най-добре символизира това единство. Благодаря на офицерите и сержантите, че са се посветили на каузата да служат на родината и на заветите на Апостола на свободата Васил Левски“. От историята знаем, че когато народът ни е бил единен и е имал кауза, винаги е успявал. Неслучайно на фасадата на Читалище „Надежда 1869“, още от 1911 година пише „Съединението прави силата“. Нужно е да последваме примера на нашите предци и вникнем в мъдростта им“, бе акцентът в словото на Даниел Панов.

7

В празничния 14 юни кметът връчи Академичната награда „Трети март“ на старшина Мадлен Пенева. Отличието представлява позлатена настолна реплика на Арката на генералите и нагръден знак. А за доброто партньорство между Община Велико Търново и НВУ „Васил Левски“ Даниел Панов подари на бриг. ген. Иван Маламов Старопрестолна грамота.

Приветствие отправи и министър-председателят Кирил Петков, който бе сред гостите на церемонията и прие строя.

 

Източник: veliko-tarnovo.net

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!