BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

168 курсанти положиха военна клетва в НВУ “В. Левски”

244642389_852538045450301_3911611799580843766_n

168 курсанти от 148-ия випуск на Националния военен университет „Васил Левски” положиха военна клетва. Бъдещите офицери се обучават по 14 военни специализации във факултетите „Общовойскови“ и „Артилерия, ПВО и КИС“ на Военния университет. Съветникът на върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност ген.-лейтенант Любчо Тодоров, зам.-началникът на отбраната ген.-лейтенант Димитър Илиев, ген.-майор Михаил Попов, командир на Сухопътни войски, областният управител Георги Гугучков и много родители и близки на първокурсниците уважиха тържествения ритуал.

„Уважаеми курсанти първокурсници, военната клетва е обвързване завинаги с един от символите и гарантите на държавността – Българската армия. Затова съм убеден, че вие никога няма да забравите мига, в който целувате бойното знаме с думите „Заклех се!“. След този ден, онази червена нишка, която ни свързва с всички славни битки, с проявените от българските воини храброст и кураж по бойните полета, вече ще минава и през вашите сърца.
Избрали сте да бъдете български офицери. Няма да ви бъде леко, но ви уверявам, че след всяка трудност, ще изправяте по-гордо челата си, ще вървите по-устремени и удовлетворени от себе си, защото няма да сте се предали! Слушайте командирите си и не спирайте да се учите от тях. Вярвайте един на друг, пазете се един друг и бъдете задружни! Чакат ви предизвикателства и моменти, в които ще трябва да надскочите себе си и ще успявате, когато влагате и ума, и сърцето си в това, което правите“, каза в словото си началникът на Националния военен университет бриг. ген. Иван Маламов.

244744951_852537555450350_2691378614960393235_n

След това той се обърна и към родителите на първокурсниците, за да им благодари, че подкрепят децата си и ги насърчават да се посветят на Българската армия. „При всяка следваща среща, вие ще ги виждате по-смели и по-самостоятелни, пораснали, възмъжали, сигурни в себе си млади мъже и жени. Гордейте се със синовете и дъщерите си, защото от този ден те ще бранят честта на нашата родина – България. Това е избор, достоен за уважение!“, каза още бриг. ген. Маламов.

Голямата атракция в тържествения ритуал бяха децата на военнослужещи и цивилни служители, които поздравиха курсантите и всички гости със стихотворението „Българийо, обичам те!“ на Донка Кацарева. Всички деца участваха в тържеството, облечени в курсантски униформи.
„Днес, скъпи курсанти, вие допирате устни до коприната на знамето, напоено с кръвта на българския войник. Днес вие се кълнете да бъдете верни на род и родина и да й служите честно. Днес, подобно на своите предци, вие заставате пред собствения си народ и изпълнявате свещен ритуал, датиращ от векове, започнал под развяващата се на копие конска опашка, преминал през Евангелието, пистолета и ножа и достигнал до днешния ни национален трикольор. Не забравяйте, че давате обет, а обетът е клетва, която е завинаги. Понякога ще ви бъде трудно. Ще падате, ще ставате понякога ще ви се струва, че път напред няма, но път и надежда винаги има“, каза в обръщението си към първокурсниците от името на техните родители Петя Василева.
„Днешният ден е потвърждение за избора ни да тръгнем по трудния професионален път на офицера от Българската армия. Господа командири и преподаватели, уверяваме ви, че дълбоко осъзнаваме дълга си пред родината и отговорността, която поемаме и не ще пожалим сили за овладяване на професията да бъдеш защитник на отечеството“, каза в отговор курсант Иван Карауланов.

След тържествения ритуал на строевия плац на Военния университет пред официалните гости, родителите и близките на курсантите първокурсници беше направен показ на въоръжение и бойна техника и демонстрации на умения на курсанти.

245049160_852537308783708_4814492213136282355_n

Източник: veliko-tarnovo.net

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!