BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Топ 5 на най-популярните първенства по футбол в Европа

353456358_6775771659121904_1480163567890647353_n

Източник на изображение:freepik.com

 

На Стария континент се провеждат много престижни футболни първенства, които привличат най-добрите отбори и най-страстните любители на този спорт не само от Европа, но от целия свят.

Ако и вие сте футболни фенове може би ще ви е интересно да узнаете кои са най-популярните първенства в Европа, както и да се запознаете с някой от ключовите характеристики, които ги правят толкова добри и популярни.

5 от най-популярни европейски първенства по футбол

Английска Висша лига (Premiership)

Висшата лига е най-популярното футболно първенство не само в Европа, но и в света.

Провежда от 1992 година, след като клубовете от Първа дивизия на Англия решават да се отделят, за да могат да се възползват от продажбата на телевизионни права.

Във Висшата лига на Англия участват 20 невероятни отбора, които от своя страна привличат едни от най-големите футболни звезди.

Най-успешният отбор в историята на Висшата лига е Манчестър Юнайтед, който до момента има 20 титли. Веднага след него се нареждат Liverpool, Arsenal, Chelsea, Manchester City, Тотнъм Хотспър и други.

Най-известните футболисти, които са играли през годините в Premier League са Кристиано Роналдо, Лионел Меси, Thierry Henry, Стивън Джерард и много други.

Ако и вие сте сред феновете на Английската Висша лига, можете да гледате първенството през някоя от многото платформи като тази тук.

Испанската Ла Лига

Ла Лига е много популярно първенство благодарение на двата си най-успешни и известни клуба – Реал Мадрид и ФК Барселона.

Провежда се в Испания от 1929 г., а за най-успешен отбор в историята на първенството се счита Реал Мадрид, който има 35 титли. Други популярни отбори са Барселона, Barcelona, Atletico Madrid, Севиля, Валенсия и други.

Сред звездните футболисти, които са играли в Националната футболна лига на Испания са Диего Марадона, Пеле, Франц Бекам, Роналдо и други.

Германската Бундеслига (Bundesliga)

Бундеслига е третото по популярност футболно първенство в света. Първенството се провежда в Германия от 1963 г. и е съставено не от 20, а от 18 отбора.

Най-успешният отбор на първенството е Байерн Мюнхен (Bayern Munich), който може да се похвали със спечелени 32 титли до сега.

Други популярни отбори, които взимат участие в първенството са Борусия Дортмунд (Borussia Dortmund), Байер Леверкузен, Шалке 04, Вердер Бремен и други.

Първенството се провежда от август до май, а сред най-популярните футболисти, които са играли в него са Герд Мюлер, Лотар Матеус, Месут Озил и други.

Италианската Серия А (Serie A)

Serie A се провежда от 1898 година и се счита за едно от най-техничните футболни първенства в света.

Серия А също като повечето от първенствата се състои от 20 отбора, а най-успешният италиански футболен тим до момента е Интер Милано (Inter Milan), който има 19 завоювани титли.

Някой от най-популярните и известни футболисти, които са играли в италианската Серия А през годините са Джани Ривера, Паоло Малдини и Зинедин Зидан.

353456358_6775771659121904_1480163567890647353_n

Източник на изображение:freepik.com

Френската Лига 1

Френското първенство се провежда от 1932 г., а най-успешният отбор в историятата му е ПСЖ (Paris Saint-Germain), който има 10 титли. Други популярни отбори в лигата са Олимпик Лион, Олимпик Марсилия и Монпелие.

Сред звездните футболисти, които са играли през годините в Лига 1 са Тиери Анри, Зинедин Зидан, Килиан Мбапе и много други.

Представихме ви петте най-популярни футболни първенства в Европа. Всяко едно от тях има своя уникален чар специфични особености, с което привлича феновете на футбола от цял свят.

Разбира се, освен тези много популярни футболни първенства интерес на феновете на футбола представляват Примейра Лига (Португалия), Ередивизи (Нидерландия), Турската Супер лига, Премиершип на Шотландия и други.

Източник: veliko-tarnovo.net

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!