BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

С 300 ученици Спортното училище започва на 2 септември учебната година

петък, 23 авг., 2024, 22:06ч.

09

300 ученици ще прекрачат училищния праг тази година в Спортно училище „Георги Живков“. По традиция учебната година за неговите възпитаници започва в първия ден на септември, който обаче е неделя. Така училищният звънец ще бие на 2 септември от 9:30 ч.

Това е 13-ата учебна година за откритото през 2012 г. Спортно училище, което възобнови дейността на някогашното СУ „Г. С. Раковски“ по предложение на кмета Даниел Панов след решение на Общинския съвет и със заповед на министъра на образованието и науката. От 1 септември 2020 г. учебното заведение има свой патрон и носи името на родения в Търново Георги Живков по предложение на комитета „Сава Муткуров“ .

През 2012 г. училището започва работа с 99 ученици, разпределени в 4 паралелки – по една в 5-и, 6-и, 7-ми и 8-ми клас. „Вече имаме 300 деца, разпределени в 14 паралелки от 5 до 12 клас. Утвърдените спортове, в които ще се обучават младежите и девойките, са осем на брой: баскетбол, борба, волейбол, конен спорт, лека атлетика, плуване, футбол и хандбал“, коментира директорът Снежина Михова.

На 15 и 16 август бяха проведени изпитите за попълване на незаетите места в групите по спорт. От осми клас учениците се обучават по професия „помощник-треньор“ по вида спорт, който тренират. След завършване на 12-и клас се явяват на държавен изпит за квалификация и получават свидетелство за професионална квалификация трета степен по професия „помощник-треньор“. „Това им дава възможност след приключване на състезателната им кариера да се реализират в треньорската професия. Ние сме професионална гимназия от 8-ми клас нагоре, работим по Закона за професионалното образование“, уточни г-жа Михова.

Навремето СУ „Г. Живков“ започна в морално остаряла училищна сграда, която се нуждаеше от ремонт, а стаите за живеене в общежитието бяха недостатъчни за приетите да учат в училището деца от по-отдалечени населени места. Благодарение на Община В. Търново сградата беше реновирана по проект, а в общежитието бяха изградени още 12 стаи. „Капацитетът на сградата е запълнен, тъй като сме две училища в една обща сграда, проблемът е с липсата на класни стаи и кабинети. Общежитието е със 132 места, то засега ни е достатъчно, ремонтирани са стаите и общите помещения. В момента изграждаме фитнес, който е почти на финален етап, имаме и част от уредите, до септември ще е готов за ползване“, увери Снежина Михова.

Откъм педагогическите кадри всичко е наред, по думите й училището е напълно комплектовано. „Нашите кадри са млади, понеже са назначавани след 2012 г. и нямаме такова текучество и хора на предпенсионна възраст, за разлика от други училища. Повечето ни учители са на по 40 години, има дори и по-млади. Готови сме за учебната година. Чакаме учебниците, от т.г. всички училища имат осигурени безплатни учебници до 12 клас и работим по тяхната доставка“, добави г-жа Михова.

Източник: veliko-tarnovo.net

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!