BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Събитията от фестивала „Лято, кукли и приятели“ в петък и събота ще се състоят в Голяма зала на Общината

петък, 26 юли, 2024, 09:09ч.

07.28 (2)

Международният театрален фестивал „Лято, кукли и приятели” продължава на 26 юли, петък, в 19:30 часа, но в залата на Община Велико Търново. Почитателите на кукленото театрално изкуство ще се срещнат с героите от  спектакъла „Патиланско царство“, създаден по мотиви от едноименното произведение на Ран Босилек. Представлението е от репертоара на Театър „Мале-мале“ – София. Постановката е дело на Коле Китанов, а сценографията и музиката – на Красимир Кирчев. В ролите се превъплащават Красимир Кирчев и Коле Китанов.

Веднага след спектакъла е и авторската вечер с актьора, драматурга и режисьор Янко Митев. Зрителите и читателите ще съпреживеят уникалната премиера на книги със стихове и пиеси за деца – „Капчици смях“ и „Ненаиграли се куклени пиеси“. Янко Митев ще представи своя нов прочит и среща с приказни герои.

На 27 юли, събота, в 11:30 часа отново в залата на Община Велико Търново започва спектакълът „Привет, магьосници, и сбогом“ на Фондация „Арте Вива“, София. По забавен и пълен с изненади начин, с много хумор и музика разбираме, че във всеки от нас се крие по една малка зла магьосница. Тя може да стане голяма и силна. Дали ще ѝ позволим, зависи от нас. „Привет, магьосници, и сбогом“ е по мотиви от френски приказки. Постановката е на Ваня Йонкова, сценографията – на Свила Величкова, а музиката е композирана от Методи Иванов. В спектакъла участват Симона Нанова и Елена Грозданова.

Отново в събота, но в Художествена галерия „Борис Денев“ в 13:00 часа започва третата артработилничка от фестивала – „Здравей, моя малка магьоснице!“. Записването за участие е на [email protected]. Участниците ще посетят и изложбата с театрални кукли и ескизи „Сцена и кукли“ на Емелияна Тотева – един от водещите сценографи у нас и в чужбина. Всички събития са с вход свободен.

За поредна година, в последния ден от фестивала, ще има награди – изненади, които са предоставени от нашите приятели от Смарт бейби. За участие в томболата е необходимо да влезете в smartbaby.bg и да се регистрирате до 27 август. За пореден път ще предоставим награди (образователни и занимателни играчки или книжки) за трима от зрителите на фестивала, чиито имена ще бъдат изтеглени в деня на закриването на фестивала на 31 август след последното представление.

Международният театрален фестивал „Лято, кукли и приятели”, организиран от Куклен театър ВЕСЕЛ, се реализира с финансовата подкрепа на Община Велико Търново и на Министерството на културата. Форумът е част от календара на културните събития на Общината. Входът е свободен.

Източник: veliko-tarnovo.net

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!