BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

След 35 години под ключ църквата „Св. св. Константин и Елена” отвори врати

35 години след като бе затворена заради конструктивни проблеми, църквата шедьовър на Колю Фичето „Св. св. Константин и Елена” във Велико Търново отвори врати за посетители, макар и за часове.

От 1989 г. насам, когато последно тя бе достъпна, израснаха цели поколения, които не са виждали храма отвътре.

Интересът бе огромен, възрастни хора влизаха с трепет и навлажнени очи, кръстеха се и мълвяха „Доживях!”. Много млади хора също за пръв път пристъпиха прага й.

А църквата с въртящите колони, както е известна, наистина заслужава да се види. С прекрасна архитектура, огромна, красива, светла и импозантна, тя буди възхищение дори със стърчащата от всякъде арматура. Видимо е в добро състояние, но за да блесне в цялото си великолепие трябват още много работа и средства.

По последни изчисления, около 1 млн. лева, които все пак не са непосилни за държавата. Защото макар актът за собственост да е на Великотърновската митрополия, църквата е на всички българи.

Заслугата да видим храма е на Галин Попов от ТАМ, като жест към общността по време на фестивала „48 часа Варуша юг”, който буквално оживи града.

И на добрата воля на предстоятеля на „Св. св. Константин и Елена” отец Давид, когото Галин помолил да го отключи. Седмица по-рано доброволци почистили църквата от строителни и други отпадъци, за да стане по-приветлива.

„Аз съм предстоятел от 2015 г. и за този период два пъти сме я чистили основно. Сега е третият път. Имаше много останки от строителната дейност, екстременти, дори трупове на животни намерихме. Вратата беше разбивана, затова първата ми работа бе да махнем всички отпадъци, които оскверняват храма. Иначе, съжителстваме добре с ТАМ, затова и откликнах на молбата им”, каза за в. „Борба” свещеникът.

Поводът за отварянето на църквата на Колю Фичето бе концертът на младия японски музикант Шиндо Мацуда, част от музикалната програма в третия ден на фестивала „48 часа Варуша юг”.

Първоначалният замисъл бил концертът да бъде вътре в сградата, но после организаторите се отказали. И докато хората влизаха да я разгледат, в същото време в пространството на амфитеатъра пред великолепната църква многобройна публика се наслади на виртуозните изпълнения на японеца на канун. Това е стар арменски музикален инструмент, като Шиндо Мацуда предложи на зрителите приятна музика в различни стилове.

Всъщност, японецът е тясно свързан с Велико Търново, защото приятелката му е от тук. От две години живее и твори в Берлин, но често прескача до старата столица, участвал е и в първото издание на „48 часа Варуша юг”. Обича българската музика, дори се учи да свири на кавал.

Ана Райковска

Сн. авторката

Източник: Вестник Борба

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!