BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

След въпрос на Димитър Николов: Министерството на културата разпореди проверка за състоянието на къщата на Антон Дончев във В. Търново

viber_изображение_2024-08-16_11-57-08-358

Министерството на културата разпореди в най-кратки срокове да бъде направена проверка на състоянието на къщата, в която е живял Антон Дончев във Велико Търново. Това информира ресорният министър Найден Тодоров след въпрос от народния представител Димитър Николов. В рамките на парламентарния контрол Николов предупреди, че къщата на писателя е в окаяно състояние – превърната е в свърталище на клошари и е заплашена от самосрутване.

Регионалният инспекторат по опазване на културното наследство във Велико Търново досега не е проверявал имота, тъй като, преди въпроса на Димитър Николов, не са подавани сигнали. Отскоро собствениците са нови, като на тях ще бъде направено предписание да се погрижат за къщата, стана ясно по време на днешния контрол.

За да можем действително да се погрижим за нашето материално културно наследство, имаме нужда със съвместни усилия да преведем законодателството в рамки, които ще позволят адекватно въздействие върху неангажираните собственици на паметници на културата за тяхното действително опазване. Но паралелно с  втвърдяването на законовите изисквания за опазването на културното ни наследство трябва да се въведат и стимули за онези, които изпълняват своя дълг към държавата и обществото и се грижат за опазването на културното ни наследство. Министерството на културата остава на разположение за съдействие в рамките на своите компетенции както за решаването на проблема с къщата на акад. Антон Дончев, така и за превантивното разрешаване на тези казуси чрез съответните нормативни промени, бе коментарът на министър Найден Тодоров.

Новите собственици, които имат отношение към писаното слово, се свързаха с мен и уверяват, че ще се постараят да съхранят и върнат духа на писателя, допълни и Димитър Николов, който сподели също, че един народ без отношение към опазване на културната си памет, трудно може да говори с визия за бъдещето си.

Използвайки темата, министър Тодоров припомни, че по своя програма Министерството на културата предоставя целева финансова подкрепа за дейности по опазване, представяне, консервация и реставрация на обекти със статут на недвижими културни ценности, включително за изготвяне на инвестиционни проекти. За 2024 г. процедурата за кандидатстване е приключила, но се предоставя възможността за кандидатстване за целева финансова подкрепа за спешни аварийни ремонти на национални културни ценности. Заявленията могат да бъдат подавани целогодишно в срок до 31 декември. Право на финансова подкрепа имат собственици или ведомства и организации с предявено право на управление на недвижими културни ценности.

Пълният текст на правилата е публикуван на сайта на Министерството на културата.

Източник: veliko-tarnovo.net

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!