BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пътят към успеха – защо е важно да имаме цел или как да превръщаме мечтите си в реалност?

четвъртък, 29 авг., 2024, 13:33ч.

Umeniyata na 21-vi vek_Videocast_2024

Представете си, че си поставяте важна цел, която сте решени да изпълните на всяка цена – повече да не закъснявате за работа!

Грешка.

Така формулирана, целта е неизпълнима, обяснява в новия епизод на видеокаста “Уменията на 21-век” Надежда Михайлова. Тя е професионален сертифициран обучител към Международната федерация по коучинг и определено знае каква е тайната една мечта да се превърне в реалност.

Има два начина, по които можем да живеем живота си. Единият е да се пуснем по потока на реката живот и да се надяваме, че ще ни отведе на най-прекрасното възможно място.

А другият е да бъдем творци, създатели, да контролираме живота си и да гребем по вълните на реката живот.

Целите помагат да сме създатели на собствения си живот. И същевременно да знаем кога е моментът да се отпуснем по течението“, разказва в епизода Надежда Михайлова и разкрива кои са четирите условия за успешно постигане на всяка цел.

Но преди това е важно как формулираме с думи желанието си.

Videocast_Umeniyata na 21-vi vek_2024

Розов слон в стаята или картината на успеха

В случая с човека, който е решил да не закъснява за работа, първият препъни камък е начинът, по който го казва. Започвайки с „не“ („не искам“) той обрича целта си на неизпълнение. Причината е чисто биологична – човешкият мозък не може да си изгради смислена картина на „не“ и възприема това, което му е познато – „закъснявам за работа“.

Знаете за известния пример, но все пак ето отново този експеримент. Опитайте се да не мислите за розов слон! Е, каква е картината в ума ви? Точно така – на розов слон. Или: „да не забравя какво правя“. Това, което ще се случи е…, че ще забравите.

За да сбъдвате успешно целите си – оставете навика си да казвате какво не искате.

Какво искам?

Кажете ясно и с позитивен изказ какво точно искате да постигнете. В случая със закъсняващия човек, това би звучало като: „Искам да идвам навреме на работа!“

Чудесно начало, но това не е достатъчно. Какво следва?

Кога го искам?

От голямо значение за успеха на вашата цел е да поставите конкретен срок за изпълнението ѝ. Например, нашият закъсняващ човек ще има повече шанс да успее, ако допълни: „Искам да идвам на работа навреме, от понеделник, точно в 9:00!“ Много важен детайл тук е да си отговорим на въпроса по какво ще разбера, че съм постигнал целта си? За човека от примера е ясно, но все пак е добре да си представи картината в детайли – „ще погледна часовника и той ще показва точно 9 часа“, „ще съм на работното си място, когато влезе шефът“, „щом зареди компютърът ми, на екрана ще видя изписано 08:59.“ Хубаво е да си даде минутка-две, за да усети какво е чувството и колко е удовлетворен от това.

От кого зависи?

Третото важно условие, за да постигаме целите си, е те да зависят от нас самите, да са под наш контрол.

Ако нашата цел е децата ни да са отличници в училище, това е желание, което трябва да съгласуваме с тях. А себе си да запитаме защо това ми е важно? Дали е важно и за тях? Мога да им осигуря добра и спокойна атмосфера вкъщи, допълнителни уроци, да им помагам с домашните, но така или иначе ако отличният успех не е важен за тях самите, едва ли ще имат мотивация да го постигнат.

Но да, за закъсняващия колега, шансовете да успее да започне да идва навреме от понеделник, се увеличават. От него зависи да навие алармата с 10 минути по-рано например и да излезе в по-ранен час от вкъщи.

Как това е добро за мен и другите?

Четвъртото, много важно условие, за да сбъдваме целите си, всъщност е ключът към това, ще започнем ли да действаме или не.

Обикновено целите не са лесни за постигане, изискват енергия и постоянство. Затова от голямо значение е каква е мотивацията ни, това, което ни дава сили да продължаваме стъпка по стъпка. Доказано е, че поведението на хората се задвижва от техните ценности, от това, което е важно за тях самите. Тук е нужна повече работа със себе си, самонаблюдение и анализ, за да сме достатъчно честни и да си кажем „важна ли е за мен точността?“, „по-добре ли ще се чувствам, ако идвам навреме на работа и това показва ли уважение към фирмената култура и колегите ми?“. Точност, уважение – това дали са моите ценности или не? Ако отговорът на този въпрос е положителен, вероятността да предприемем конкретни действия е много голяма.

Последният щрих към мотивацията е защо постигането на моята цел си струва за другите? Ако аз отида навреме на работа, това ще има ли значение за колегите ми? Може би ще имаме повече време да поговорим преди началото на работния ден. Ако общуването е ценност за мен и за тях, това със сигурност ще ни придвижи бързо към целта.

В епизода, посветен на поставяне на лични цели изграждане на самодисциплина за изпълнението им, Надежда Михайлова разкрива още конкретни техники и идеи как да засилим мотивацията си, така че да превърнем всяка цел в неустоима и изпълнима.

Защото в едно нещо няма спор – способността да бъдем творци на живота си е едно от важните умения на 21-ви век.

Неслучайно се увеличава интересът към образователната видеопоредица на Лидл България, която разкрива кои са те и как да ги овладеем, за да постигнем по-осъзнат и удовлетворяващ живот. Първите седем епизода имат вече над 334 хиляди гледания.

Всички епизоди са достъпни безплатно в канала на Лидл България в YouTube.

Videocast_Umeniyata na 21-vi vek

За видеокаста „Уменията на 21-ви век“:

Образователният видеокаст „Уменията на 21-ви век“ е продължение на успешната вътрешна програма за обучения в лични, социални и граждански умения, която се провежда сред служителите на Lidl.

Той осигурява платформа за разговор по важни за личностното развитие и израстване теми. Водещи на видеокаста са двама експерти от HR екипа на Lidl – Александрина Николова и Александър Стоичков. В разговори със специалисти в различни области те обсъждат актуални теми като медийна грамотност, изграждане на личен бранд в социалните мрежи, асертивна комуникация, поставяне и постигане на лични цели, баланс между работа и личен живот и много други.

За госта в 8-ми епизод:

Надежда Михайлова е професионален сертифициран коуч (РСС) към Международната федерация по коучинг (ICF) и е сред водещите треньори в България с повече от 20 години опит в областите лидерство и личностно развитие. Опитът й включва 10 години като лидер в динамична и бързо разрастваща се консултантска организация, където управлява и развива високоефективни екипи, които поставят стандартите в бранша. Надежда е фокусирана върху решения и базирана на ценности, комуникация и въздействаща позитивна настройка на мисълта. Тя работи успешно с лидери и екипи, които са иновативни, предизвикват статуквото и се осмеляват да влияят и променят себе си.

Източник: veliko-tarnovo.net

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!