«
»
BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRomanian
Facebook

Проф. Костадин Ангелов: Местната власт има нужда от предвидимост и отговорно управление на публичните финанси

Press-19-10-2

Местната власт има нужда от предвидимост. От държава, която е на мястото си, за да продължава развитието на населените места и на регионите чрез реализацията проекти във всяка една сфера. Така, както беше преди месец май 2021-а годинавреме, в което бюджетите на държавата се приемаха навреме, бяха сигурни и балансирани откъм финансов ресурс, а общините можеха да си планират дейностите и инвестиционните програми. Това заяви водачът на листата на ГЕРБСДС за Велико Търново и региона проф. Костадин Ангелов. И подчерта, че едва ли има кмет, който да не застане зад тези думи.

Правителството отписа общините, има голям проблем с комуникацията между местната власт и държавата“, остро коментира през юни 2022-а година кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините Даниел Панов пред тогавашния премиер Кирил Петков. И бе правзаради управленските експерименти, дошли с т.нар. промяна, общините бяха принудени да работят без навреме приети бюджети при рекордна инфлация, огромни сметки за ток, осветление, отопление и горива. Кметовете се чудеха дали да гасят лампите нощем, как да осигурят храната и парното в детските градини, яслите, старческите домове. За инвестиции не можеше да става думацялата местна власт помни шест пъти промененият от Асен Василев списък с общински проекти за инфраструктура.

ГЕРБСДС защити Програмата за общинските проекти

Все пак, към днешна дата, инвестициите в публичната общинска инфраструктурата, макар и с две години закъснение, стартираха. По изричното настояване и с подкрепата на ГЕРБСДС в Бюджет 2024, 2025 и 2026 бе включена Програмата за общински проекти 2024-2026, обяснява проф. Костадин Ангелов. По този начин работещите общини, без значение от коя партия са кметовете, могат максимално бързо да инвестират в инфраструктура и в населените места. Така например, в Свищов вече ремонтират основно покрива на общинската болницаДр Димитър Павлович“. А на територията на община Велико Търново обновяват междуселищни пътища.

Грижата за развитието на общините не е нещо ново в политиките, които ГЕРБ провеждавръщайки времето, всъщност големите проекти, които се случиха в градовете и населените местаобновяването на училища, детски градини, читалища, спортни съоръжения, облагородяването на зоните за обществено ползване, рехабилитацията на булеварди, улици и междуселищни пътища, поетапната промяна на водопроводи и канализация и новите пречиствателни станции, са благодарение на държавата, която работеше при управленията на ГЕРБ.

ГЕРБСДС спря безумие на промяната – 10-кратен скок на такса смет

Да работиш за развитието на общините и да защитаваш интересите им, всъщност означава да се водиш от дневния ред на гражданите. Именно заради това ГЕРБСДС изрично настоя за отлагане с една година на новия механизъм за изчисление на такса смет.

Защитихме всяко едно български семейство от наложеното от Асен Василев шоково поскъпване на таксата за битови отпадъци още от 2025-а година. Поскъпване между 3 и 10 пъти, което щеше да удари сериозно семейните бюджети. На местната властна общините, бе дадена за прилагане една законова рамка, която е трудно осъществима на практика и НСОРБ много пъти е алармирало за тези проблеми“, припомни проф. др Ангелов. И обяснява, че решението за отлагане не спира реформата на процеса на управление на отпадъците, нито противопоставя гражданите и бизнеса. А дава нужното време на Министерството на финансите и на местната власт да изработят така новия модел, че да въведе по справедлив начин принципазамърсителят плаща, хората да бъдат добре информирани и насърчени за разделното събиране на отпадъци, а общините да имат нужната подкрепа от държавата в целия процес.

ГЕРБ винаги е лице в лице и близо до гражданите

Вие ни познавате, заставаме пред Вас с лицата си и с всичко онова, което сме изградили през годините. Избирайки номер 18, избирате отговорно управление на публичните финанси с мисъл за бъдещето. За да можем да си говорим както за развитие общините и регионите, така и за децентрализацията, която ще даде възможност и на малкото населено място да става все подобро, разчитайки на паричните потоци, които се генерират от местната икономика, подкрепена от общините“, завършва проф. Костадин Ангелов.

Press-19-10-3

Източник: veliko-tarnovo.net

Вашият коментар

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!