BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Преобразяват Царевец заради “Дон Жуан”

354031946_655477039958595_6349418936568894673_n

В площад, в пищна градина, в благороднически дом, в гробище, в кръчма ще преобрази царския дворец на Царевец великотърновският театър за операта „Дон Жуан“ на Моцарт. В зрелищния финал дворецът на българските царе ще бъде превзет от пламъци. С мегаспектакъла, който покори публиката в зала 1 на НДК в София, екипът на МДТ „Константин Кисимов“ ще участва в осмото издание на Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете”. Премиерата на откритата сцена на историческия хълм във Велико Търново е на 21 юли от 21 часа.

С ефектен 3D мапинг, красиви костюми, много блясък и божествена музика публиката на Царевец ще се пренесе в епохата на прелъстителя на всички времена Дон Жуа. Около 50 цветни и ярки костюма, съобразени със стилистиката от края на XVIII, са ушити специално за спектакъла. За по-голяма автентичност тоалетите са изработени само от естествени материи – памук и вълна, които умело са съчетани с дантела и брокат.

Диригент на продукцията е Георги Патриков, а режисурата е на Петко Бонев. 3D мапингът за грандиозния спектакъл е подготвен от Лора Руневска – elektrick me. Сценичният дизайн и костюмите са дело на Ася Стоименова. В постановъчния екип на „Дон Жуан“ участват още концертмайсторът Мария Павлова, хореографът Катя Богданова и хормайсторът Яница Първанова.

С брилянтни певчески изпълнения и актьорска игра публиката ще завладеят звездни солисти от България, Сърбия и Гърция. В главните роли на откритата сцена на Царевец ще излязат Никола Иванов (Дон Жуан), Пламен Кумпиков (слугата на Дон Жуан Лепорелло), гостенките от Сърбия Исидора Молес (Донна Анна) и Невена Милошевич (Донна Елвира). Партиите на Дон Оттавио изпълнява Стеван Каранац от Сърбия. В образа на Церлина ще се превъплъти гъркинята Анна Фасея, а в ролята на нейния любим Мазетто ще видим Никола Попов. Като Командора на сцената ще излезе Виктор Кръстанов. В операта участват оркестър, хор и балет на МДТ „Константин Кисимов“.

Билети за операта „Дон Жуан“ на 21 юли от 21 часа крепостта „Царевец“ се продават на касите на театъра и ТИЦ „Царевград Търнов“, както и онлайн на https://teatarvtarnovo.com, в мрежите на Grabo.bg и Eventim.bg. Вечерта преди спектакъла билети ще могат да се закупят и на каса пред Царевец.

сн. архив на НДК

Източник: veliko-tarnovo.net

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!