BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Президентът Румен Радев в Полски Тръмбеш: Хората от малките населени места живеят с очаквания за по-силната роля на държавата

Председателят на Общинския съвет в Полски Тръмбеш Маринета Кузманова обяви новия почетен гражданин на града – олимпийската шампионка по стрелба и бивш министър на спорта Весела Лечева

Хората от малките населени места живеят с очаквания за по-силната роля на държавата и разкриването на добре платени работни места. Това заяви в Полски Тръмбеш президентът Румен Радев, който присъства на честванията по случай 60-годишнината от обявяването на селището за град.

В словото си държавният глава изтъкна, че обезлюдяването е най-големият проблем за малките отдалечени населени места.

“Районът на Полски Тръмбеш е един от най-хубавите. Той е част от българското богатство със своите плодородни земи и щедра природа, с лечебните минерални извори, традиции в земеделието и най-вече с трудолюбивите, почтени и гостоприемни хор”, изброи Румен Радев.

Президентът припомни, че градът е дал много таланти във всички сфери – както певеца Веселин Маринов, така и първата жена летец на военен реактивен самолет – полк. Емилия Гърбова.

“Убеден съм, че хората от региона имат голям потенциал и оправдани амбиции за по-добро бъдеще”, подчерта Румен Радев.

Празникът беше благословен от Великотърновския митрополит Григорий.

Кметът Георги Чакъров припомни, че за първи Полски Тръмбеш се споменава в данъчните регистри на Османската империя през 1430 г., а през февруари 1881 г. митрополит Климент освещава новопостроения храм в Полски Тръмбеш и го именува “Рождество Богородично”, а първият свещеник е бил даскал Сава Икономов, и така, според българската народна традиция, храмовият празник става и общоселищен.

Председателят на Общинския съвет в Полски Тръмбеш Маринета Кузманова обяви новия почетен гражданин на града – олимпийската шампионка по стрелба и бивш министър на спорта в правителството на Гълъб Донев Весела Лечева.

“За мен е огромна чест да получа най-високото отличие на Община Полски Тръмбеш. Изпитвам особено чувство на гордост. Гордост, която съм изпитвала, когато съм се качвала на най-високото стъпало, когато съм слушала българския химн, когато съм виждала да се вее българския флаг. Гордост, която ме е крепяла през всичките години и като ваш народен представител. Всичко това беше съградено с вашите усилия, с вашата помощ. Никой не може да успее сам!”, каза от тържествената трибуна Весела Лечева пред жителите и гостите на Полски Тръмбеш.

Пред препълнения площад в центъра на града се изявиха деца от самодейните състави от общината. Гости на празника бяха представители на институции, народни представители, партньори на общината от Румъния.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-авторът

Източник: Вестник Борба

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!