BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Представители на няколко поколения почетоха 80-годишнината от битката край Константин

Представители на няколко поколения почетоха 80-ата годишнина от провеждането на битката при село Константин на 7 септември 1944 г.

Цветя пред паметника поднесоха общинският председател на БСП в Елена Сашо Топалов, общинският съветник Даниел Василев, представители от местната партийна организация, хора от селото, съседните населени места и Велико Търново.

За поредна година при паметника дойде и Румяна Цонева, която е дъщеря на убития в битката партизанин и политкомисар Пенчо Цонев – Мойсей. Тя разказа как загиналите млади мъже са били погребани в общ гроб, а след като били открити, се оказало, че дори нямат дрехи.

Паметта им беше почетена с едноминутно мълчание, а Сашо Топалов благодари на присъстващите за това, че не допускат пътеката към паметника да бъде заличена.

Преди няколко години с дарение беше поставена и нова червена петолъчка на паметника.

На 1 септември 1944 година Еленската чета се изнася в източната част на околията на лагер до село Бойковци.

База на четата става семейството на Никола и Велика Ганеви, които се грижат за партизаните като за свои деца. Ръководството на четата решава на 6 септември да се проведе акция в няколко села от региона.

След нейния успех се решава на следващия ден да се завземе село Константин, а сутринта на 7 септември група да замине за селото и да води преговори с кмета и старшия на полицейския участък за предаване на властта. В резултат на извършено предателство полицията е уведомена и в Константин пристига жандармерия.

Полицейските части блокират селото и устройват засада. В последвалия бой четата дава седем жертви.

Михаил МИХАЛЕВ

Източник: Вестник Борба

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!