BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

По сигнал на читатели: Вместо да изхвърлят изметеното, метачките го изсипват в тревните площи

“Ето така почистват в нашия квартал. Това, което е изметено от тротоара, е изхвърлено в тревните площи до него.

В купчинките с пясък и пепел ясно се виждат фасовете и всякакви боклуци, които метачките са събрали от улицата и тротоара.

Има ли кой да ги контролира и за какво им се плаща? Отделно, вече цял месец окосена трева стои неприбрана, а непочистените боклуци се множат по пътеката, свързваща ул. „Стоян Коледаров” с Търговския парк и „Макдоналдс”.

Много е грозно и мръсно”, оплака се от липсата на хигиена в квартал „Зона Б” наш читател и ни изпрати за илюстрация поредица от снимки.

А те наистина са красноречиви.

Купчинките в тревните площи до тесния асфалтиран тротоар на ул. „Стоян Коледаров” ясно си личат, както и че не са дело на преминаващи граждани.

Техни са обаче множеството хвърлени пластмасови бутилки, хартии и какво ли не още, метнато, докато се движат по улицата.

Съзнанието на хората и екологичната им култура са отделна тема, но независимо от това, задължение на фирмите, отговарящи за чистотата във Велико Търново, е да я поддържат.

Запознахме със сигнала директорката на общинското предприятие „Зелени системи” Паша Илиева, която обеща веднага да изпрати отговорник, който да види на място как стоят нещата и да организира почистването.

Оказа се, че за целия квартал „Зона Б” има определени само две метачки, като от време на време им помагат тези от квартал „Бузлуджа”.

Това, разбира се, не трябва да служи нито за оправдание, нито като извинение, че не са си свършили работата като хората.

И тъй като разделението във всички сфери на живота ни е на мода, което не води до нищо добро, това влияе и на нивото на хигиената в града.

„Зелени системи” отговарят за хигиената по улиците и тротоарите, но не и за почистването и косенето на зелените площи извън тях.

Тези дейности в кварталите „Бузлуджа” и „Зона Б“, както и района около пожарната, от ул. „Независимост” към старата част, кварталите „Варуша”, „Света гора” и „Асенов” не са ангажимент на общинското предприятие, а на фирма „Скорпион Инвестстрой” ЕООД, с която Общината има сключен договор.

В неделния ден на 11 август наш екип видя, че боклукът по въпросната улица „Стоян Коледаров“ е събран в чували и чака извозване.

Явно сигналите на гражданите и контролът от общината имат ефект. Пътеката все още е непочистена, дано отговарящата за това фирма изпрати служителите да си довършат работата.

Ана РАЙКОВСКА

Източник: Вестник Борба

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!