BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRomanian
Facebook

Пламен Мичев отвори първия италиански ресторант в старата столица

Пица, спечелила Четвъртия международен турнир за пицари в България, ще ядат търновци

Шеф-готвачът Пламен Мичев от Лясковец, който миналия месец завоюва първото място в Четвъртия международен турнир за пицари в България и ще представи страната ни на Световното първенство по правене на пици в Италия напролет, вече е горд собственик на първия в старата столица италиански ресторант. Заведението му е кръстено на емблематичната за апенинската страна рецепта „Наполи“ и се намира в квартал „Картала“. В понеделник бе даден официален старт на дейността му, а близки, приятели и фенове на италианската кухня дойдоха да подкрепят амбициозния кулинар в начинанието.

„Предлагаме само и единствено италиански специалитети – пици, прясна паста, ризото, няколко десерта, сред които класическо тирамису и торта „Италианска фантазия“ – със спанак, шамфъстък, ягоди и маскарпоне“, заяви Пламен Мичев.

По думите му клиентите могат да избират между класически италиански пици и няколко, които са направени с български продукти.

Според кулинаря най-екстравагантна е кръстената от него авторска „Шампионска пица”, с която спечели Четвъртия международен турнир за пицари у нас. За приготвянето й шеф-готвачът използва уникалното зелено сирене от Черни Вит, което е единственото на Балканския полуостров с естествена плесен, еленски бут, отлежал кашкавал, сладко от люти чушки и тиквени семки, паста от бял трюфел, манатарки и мащерка.

„За класическите италиански пици използвам суровини, внос от Италия – брашна, прошуто, кашкавали, сирена и доматен сос. Тестото задължително престоява поне 24 часа, преди да се пристъпи към изпичане. По този начин става много леко, не втасва в стомаха на клиентите и не води до надебеляване“, уверява Пламен.

Казва, че след време ще обогати менюто с още предложения. Със сигурност обаче Римската пица ще е едно от тях.

„Тя е по-висока, вътре е на шупли и е леко хрупкава. При нея има двойно изпичане на блата. Тестото престоява 42 часа, преди да се премине към същинската част“, обясни Пицар N 1 у нас.

В ресторанта пиците се пекат на специална електрическа италианска пещ. Тя е доста по-скъпа от обикновените, с въртяща се технология и има функцията да абсорбира газовете при горене, което елиминира нуждата в заведението да има аспирация. Под горната й част има платформа – тип пепелник, в която се събират всички остатъци, отделяни при изпичането. Това я прави по-екологична за екипа в ресторанта и околната среда.

„Моята идея е храната в ресторанта да се поръчва предимно за вкъщи, затова и няма толкова много маси в заведението. За в бъдеще може да се разрасне, разбира се. „Наполи“ не е по центъра, защото искам да докажа на хората, че може да се постигне успех, без значение от локацията. Всичко зависи как ще се отнасяш към клиентите, самата ти работа и крайният продукт да е топ качество“, подчерта собственикът.

Пламен Мичев уточни, че в начинанието си е вложил всичко научено и спечелено по време на гурбета си в Италия за последните 20 години.

Допълни, че след Нова година ще започне подготовката си за Световното в Италия и вероятно ще има промени в пицата, с която планира да се представи. За целта ще се допита до шеф-готвачите Радостин Кирязов и Анатоли Колев.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка авторката

loading…

Източник: Вестник Борба

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!