Пламен Мичев отвори първия италиански ресторант в старата столица

Пица, спечелила Четвъртия международен турнир за пицари в България, ще ядат търновци
Шеф-готвачът Пламен Мичев от Лясковец, който миналия месец завоюва първото място в Четвъртия международен турнир за пицари в България и ще представи страната ни на Световното първенство по правене на пици в Италия напролет, вече е горд собственик на първия в старата столица италиански ресторант. Заведението му е кръстено на емблематичната за апенинската страна рецепта „Наполи“ и се намира в квартал „Картала“. В понеделник бе даден официален старт на дейността му, а близки, приятели и фенове на италианската кухня дойдоха да подкрепят амбициозния кулинар в начинанието.
„Предлагаме само и единствено италиански специалитети – пици, прясна паста, ризото, няколко десерта, сред които класическо тирамису и торта „Италианска фантазия“ – със спанак, шамфъстък, ягоди и маскарпоне“, заяви Пламен Мичев.
По думите му клиентите могат да избират между класически италиански пици и няколко, които са направени с български продукти.
Според кулинаря най-екстравагантна е кръстената от него авторска „Шампионска пица”, с която спечели Четвъртия международен турнир за пицари у нас. За приготвянето й шеф-готвачът използва уникалното зелено сирене от Черни Вит, което е единственото на Балканския полуостров с естествена плесен, еленски бут, отлежал кашкавал, сладко от люти чушки и тиквени семки, паста от бял трюфел, манатарки и мащерка.
„За класическите италиански пици използвам суровини, внос от Италия – брашна, прошуто, кашкавали, сирена и доматен сос. Тестото задължително престоява поне 24 часа, преди да се пристъпи към изпичане. По този начин става много леко, не втасва в стомаха на клиентите и не води до надебеляване“, уверява Пламен.
Казва, че след време ще обогати менюто с още предложения. Със сигурност обаче Римската пица ще е едно от тях.
„Тя е по-висока, вътре е на шупли и е леко хрупкава. При нея има двойно изпичане на блата. Тестото престоява 42 часа, преди да се премине към същинската част“, обясни Пицар N 1 у нас.
В ресторанта пиците се пекат на специална електрическа италианска пещ. Тя е доста по-скъпа от обикновените, с въртяща се технология и има функцията да абсорбира газовете при горене, което елиминира нуждата в заведението да има аспирация. Под горната й част има платформа – тип пепелник, в която се събират всички остатъци, отделяни при изпичането. Това я прави по-екологична за екипа в ресторанта и околната среда.
„Моята идея е храната в ресторанта да се поръчва предимно за вкъщи, затова и няма толкова много маси в заведението. За в бъдеще може да се разрасне, разбира се. „Наполи“ не е по центъра, защото искам да докажа на хората, че може да се постигне успех, без значение от локацията. Всичко зависи как ще се отнасяш към клиентите, самата ти работа и крайният продукт да е топ качество“, подчерта собственикът.
Пламен Мичев уточни, че в начинанието си е вложил всичко научено и спечелено по време на гурбета си в Италия за последните 20 години.
Допълни, че след Нова година ще започне подготовката си за Световното в Италия и вероятно ще има промени в пицата, с която планира да се представи. За целта ще се допита до шеф-готвачите Радостин Кирязов и Анатоли Колев.
Галина ГЕОРГИЕВА
Снимка авторката
Източник: Вестник Борба