BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пердетата, тяхното приложение и как да изберем най-подходящото

10494899_600706550026886_3268852606518659519_o

Решението за избор на перде не винаги е лесно. Те са страхотен елемент за декорация на стаята, но имат и функции, които помагат за комфорта на помещението, в което ще се окачат.

Със съдействието на специалистите в продажбата на най-стилните пердета от Curtains.bg ще разберем какви приложения имат завесите и за какво да се внимава, когато се избират нови.

За какво се използват пердетата

С пердетата можем да регулираме количеството светлина, което влиза в помещението през деня и да си осигурим уединение и дискретност от любопитните очи на съседите. Освен това те имат ролята на декоративен елемент, който да придаде завършен вид и уют на стаята, в която са поставени.

Разликата, която не всеки знае, между завесите и пердетата е в тяхната плътност.

Завесите са по-плътни, което им позволява да затъмнят стаята почти напълно, дори в най-слънчевите дни. Те скриват изцяло случващото се в помещението и не позволяват да се види какво се случва в него.

Пердетата са изработени да са по-прозиращи, което позволява да влиза повече дневна светлина в стаята, в която са поставени. Въпреки това те могат да попречат на надничащите в помещението, затруднявайки видимостта им.

Много често двете думи биват използвани като синоними, въпреки че са две различни неща, макар и с еднакви функции.

Как да направим правилен избор при покупка

При подбор на пердета и завеси има няколко важни фактора, които трябва да се вземат предвид, за да се направи най-добрата инвестиция.

Материя

Материалът, от който са изработени текстилните изделия, играе важна роля при избора им.

Памучните пердета са направени от естествен материал, който диша. Това осигурява добра проветривост на стаята, в която са поставени. Те са лесни за почистване и са много издръжливи. Подходящи са за стаи в които се прекарва повече време като спалнята, кухнята и детската.

Ленените модели са изключително стилни и устойчиви на износване. Те няма да избледнеят от слънчевите лъчи, което ги прави подходящи за стаи, изложени на пряка слънчева светлина. Тяхната елегантност ги прави предпочитани за стаи, които често биват посещавани от гости като всекидневната и трапезарията.

Коприната е материя показваща лукс и изтънченост. Пердетата и завесите направени от нея са меки, излъчват блясък и придават усещане за висок стандарт. Те са много деликатни и изискват особено внимание при поддръжка. Най-подходящите стаи за тях са спалнята, дневната и трапезарията.

Пердетата от полиестер са леки, практични и лесни за поддръжка. Те не се мачкат лесно и са устойчиви на износване. Благодарение на синтетичния си произход върху тях могат да бъдат поставени щампи, които да издържат в годините, а цената им е по-ниска от тази на другите пердета и завеси. Подходящи са за всички стаи в които се търси допълнително украсяване с интересни десени.

Размери

Преди да се направи поръчка, е важно да се вземат размерите на прозореца, на който ще бъдат окачени. Предварителното измерване ще помогне да се определи цената на пердетата и ще осигури по-добрата им визия при поставяне.

Първо, трябва да се вземат размерите на прозореца по ширина и да се добавят 15-20см. Тези допълнителни сантиметри ще осигурят по-свободното движение на завесата и ще позволят създаването на красиви гънки, които да я допълват като декоративен елемент.

След това се взима мярка по височина. От тавана се измерва разстоянието до пода, за да се определи дължината на пердето. Ако прозореца е разположен зад диван или друга мебел, която не позволява завесата да виси свободно, измерването се прави до нивото на прозореца, за да го покрие и да не позволява навлизането на слънчева светлина в стаята.

Плътност

В зависимост дали се търси по-голямо количество светлина или по-малко, трябва да се направи избор за плътността на текстилното изделие.

Завесите, които са по-плътни, пропускат по-малко слънчева светлина в помещението, което ги прави подходящи за стаи с южно изложение, където Слънцето грее най-силно. Те са и препоръчителни за помещенията в които се търси повече уединение като спалнята или детската стая.

Пердетата са по-прозиращи и позволяват през деня стаята да е по-осветена. Препоръчват се за всекидневни и трапезарии, където да осигурят повече осветление през деня.

Пердетата са декоративни елементи, които придават завършен вид на стаята. При покупката им трябва да се гледат характеристики като материя, плътност и да се вземат правилните размери, преди да се пристъпи към поръчка.

Източник: veliko-tarnovo.net

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!