BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ПГСАГ „Ангел Попов“ стана на 80 години, празнуваха с пищно тържество

9500 ученици са се обучили за осем десетилетия в училището

ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО СТРОИТЕЛСТВО, АРХИТЕКТУРА И ГЕОДЕЗИЯ „АНГЕЛ ПОПОВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СТАНА НА 80 ГОДИНИ. Годишнината беше отпразнувата с пищно тържество в голямата зала на МДТ „Константин Кисимов“.

Там се събраха бивши и настоящи възпитаници на училището, представители на различни браншови структури и фирми, архитекти, инженери, синдикалисти и общественици.

Сред официалните гости бяха заместник областният управител Валентин Михайлов, зам.-кметът на община Велико Търново Нейко Генчев, началникът на РУО инж. Розалия Личева, отец Славчо, както и новоизбрани общински съветници.

Празникът започна с посрещане на знамето на гимназията, след което всички в залата станаха на крака. С приветствие към гостите, учителите и учениците се обърна директорът на училището д-р Евгения Илиева. Тя съобщи, че за 80 години в гимназията са обучени над 9500 ученици в специалностите „Строителство и архитектура“, „Геодезия“ , „Интериорен дизайн“, „Транспортно строителство“, „Вътрешна архитектура“, „Производство на мебели“, „Парково строителство и озеленяване“, „Водно строителство“ и „Архитектурна реставрация“. Д-р Илиева припомни, че началото на училището е положено през 1943 г. с указ номер 30 на цар Борис III.

„Нашето училище става притегателен център за много млади хора, които припознават съграждането или реставрирането на дом, път, мост или язовир за своя бъдеща професия.

Завърта се колелото на историята. Училищният звънец огласява училището година след година и така до днес. 80 години за един човек са време, което носи мъдростта и опита от преживяното. За едно училище 80 години са време на търсене, утвърждаване, реализация, разрастване и натрупани уроци, създаване на традиции, спечелване на уважение и авторитет, които днес ни радват, но и задължават“, сподели в словото си д-р Илиева.

Тя подчерта, че материалната база на гимназията в момента е в отлично състояние. Сградата е изцяло ремонтирана, а кабинетите отговарят на всички съвременни изисквания. В училището има СТЕМ център, съвременно оборудвани компютърни зали, нова спортна площадка, фитнесзала, театрален салон и кътове за отдих. Стотици са наградите и на учениците през десетилетията, а наскоро ученичка от гимназията беше отличена с наградата на Община Велико Търново „24 май“.

Поздрав към всички отправи и инж. Розалия Личева. Тя определи училището като емблематично за Велико Търново и поздрави всички за това, че гимназията никога не е губила основната цел, а именно да подготвя младите хора за бъдещата им реализация като модерни и иновативни инженери и технолози.

Празничната програма продължи с презентация на стари снимки през годините, възстановка на учебна практика и специален концерт по случай годишнината.

Михаил МИХАЛЕВ

Източник: Вестник Борба

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!