BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRomanian
Facebook

Павликени отбеляза 81 години като град

Павликени чества 81-ва годишнина от обявяването си за град.

Празничният Петровден започна със света литургия, отслужена от отец Димитър в храма „Рождество Богородично“. След това официалните лица поднесоха венци през паметниците на светите Петър и Павел и на старейшината на Павликени Атанас Хаджиславчев.

По време на тържествената сесия на Общински съвет Павликени съветниците гласуваха и приеха четирите номинации за удостояване с почетен знак – двустранен плакет, и званието „Почетен гражданин на град Павликени“, както и една номинация за едностранен плакет.

Отличието е за изтъкнатия акушер Веселин Дяволов, културтрегера Ганчо Александров, д-р Пламен Латев и дарителя Иван Трифонов – посмъртно.

С почетен знак „Едностранен плакет” тази година беше удостоен Васил Василев, дългогодишен председател на Туристическо дружество „Росица“.

Тържеството продължи пред сградата на Община Павликени с издигането на знамената на Република България, Европейския съюз и Община Павликени от Дванадесети гвардейския отряд към СУ „Бачо Киро“. Благослов за Павликени и неговите жители отслужи отец Димитър.

Отличията на удостоените почетни граждани връчи кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов.

„Започнахме този ден, като запалихме свещ и се помолихме за доброто на нашия град.

В годините досега нашите закрилници светите Петър и Павел са ни предпазвали от всякакви трудности. Били са вдъхновение за поколения християни и техният житейски пример ни показва колко важно е да бъдем единни, силни и предани на нашите морални ценности“, каза в официалното си слово кметът инж. Емануил Манолов. Той благодари на всички, които допринасят за развитието на града.

„Ние в Павликени имаме свой начин на живот – умерен и скромен, но отчетливо европейски. Не се правим на герои, но основаваме ежедневието си върху работата, усърдието, спазването на правилата, поемането на собствената отговорност за живота си, за доброто възпитание и уважителното отношение към другите. Светъл пример ни дават и личностите, номинирани за почетни граждани на Павликени и за награждаване с едностранен плакет. Благодарен съм за приноса на всеки от тях!“, каза още градоначалникът.

Празника на Павликени уважиха многобройни гости, сред които кметове на общини, почетни граждани на Павликени и др. Специален гост беше Юки Такахаши – първи секретар на посолството на Япония.

Делегации от побратимените градове – Болдещ Скаени (Румъния), Леова (Молдова) и Ломжа (Полша), също гостуваха за тържеството.

Поздравителни адреси бяха получени и от над 30 общини, държавни институции и партньори на община Павликени.

Иван Трифонов получава званието „Почетен гражданин“ посмъртно. Плакета прие неговият внук. „Моят дядо даде цялото си сърце и душа за Павликени и благодаря на всички, които са гласували той да стане почетен гражданин“, каза той.

С благодарствено писмо към павликенци се обърна д-р Веселин Дяволов, който беше възпрепятстван да присъства лично на церемонията. „Родният град Павликени е домът на нашето детство, люлката на нашите спомени, мястото, където сме оформили своята идентичност. Там са първите ни уроци, първите ни любови, първите ни трепети, мечти и начинания“, написа д-р Дяволов, който е заместник-директор по лечебнодиагностична дейност в СБАЛАГ „Майчин дом“ – София.

Празничната част продължи вечерта с концерт на Поли Паскова и ансамбъл „София 6“ и завърши с пищни илюминации.

Източник: Вестник Борба

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!