BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Отличиха знакови медици във Велико Търново в инициативата „Лекар на годината – 2023“

Д-р Виолета Пашова, д-р Тодорка Петрова, д-р Христо Захариев и д-р Николен Стойнов получиха признание от съсловната организация

НА ОФИЦИАЛНАТА ЦЕРЕМОНИЯ В СТАРАТА СТОЛИЦА БЯХА РАЗДАДЕНИ ПРИЗОВЕТЕ ОТ ТРАДИЦИОННАТА КАМПАНИЯ „ЛЕКАР НА ГОДИНАТА“ – 2023. Домакин на вълнуващото тържество бе БЧК В. Търново, а наградите връчи д-р Галина Гарева, заместник-председател на Районната лекарска колегия. Отличията се присъждат по повод Деня на българския лекар.

д-р Виолета Пашова

Наградата „Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“ получи д-р Виолета Пашова. Тя е единственият токсиколог в областта. Над 40 години практикува най-хуманната професия. Има квалификация и опит в конвенционална ултразвукова диагностика на вътрешни органи и повърхностни структури, както и интереси в областта на спешната медицина. Отдала е 14 години от живота си на интензивно терапевтично отделение, била е 4 години директор на филиала за спешна помощ в Горна Оряховица. Към момента работи автоложни методи на лечение – PRP, IPRF, интерлевкини. Тя е сертифициран специалист за прилагане на медицински изделия TAOPATCH и на концерна „ГУНА“.

„Изключително съм щастлива. Аз съм от малцината колеги, делегати на възстановителния Събор на БЛС през 1990 година. Свидетел съм на това, което върши съсловната организация. Смятам, че заедно, всеки в своето направление, можем да постигнем още повече. Ще изпълнявам задълженията си, докато имам сили“, благодари за наградата на колегията д-р Виолета Пашова.

За дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност бе отличена

д-р Тодорка Петрова

д-р Тодорка Петрова. Тя е завършила медицина във Варна през 1968 г., а придобива специалност „Неврология“ през 1975 г. Започва практиката си като участъков лекар в Горна Оряховица, след като работи в Транспортната болница в железничарския град. През 1980 г. се присъединява към екипа на неврологично отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, а повече от две десетилетия работи в „ДКЦ 1 – В. Търново“ ЕООД.

„Приемам наградата с благодарност за дългогодишната си лекарска практика. Медицината беше детската ми мечта. Все още не мога да се откажа да я практикувам. Обичам пациентите и колегите си“, каза през сълзи от радост и вълнение д-р Петрова.

д-р Христо Захариев

„Ти си нашето бъдеще“- приз за млади медицински надежди на България, отиде в ръцете на д-р Христо Захариев. Той е специализант по кардиология в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Роден е в Трявна през 1993 г., завършил е медицина в Плевен и става част от екипа на търновската болница през 2019 г. През декември му предстои държавен изпит за придобиване на специализация. Има интерес към неинвазивната диагностика – ехокардиография. Той е един от младите лекари в областната болница с най-много дежурства в COVID отделенията по време на пандемията.

За първи път в инициативата „Лекар на годината“ се присъди „Приз за лекарска всеотдайност и етика“ на името на д-р Стефан

д-р Николен Стойнов

Черкезов по повод 60-годишнината от подвига му. Отличието получи хирургът д-р Николен Стойнов. Известният медик е роден през 1960 г. във Велико Търново, завършва медицина с отличие в Плевен. През 1988 година започва работа в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Втора хирургия. През 2005 година става завеждащ сектор, а от 2010 г. до момента е началник на хирургичното отделение. Д-р Николен Стойнов е създател и управител на ДКЦ „Д-р Стефан Черкезов“. Преминал е през редица международни форуми, специализации и обучителни курсове у нас, в Германия, Австрия, Испания. Специализирал е при проф. Радослав Гайдарски и при доц. Красимир Василев, както и в клиника по лапароскопска хирургия в Кьолн, Германия. Носител на много награди и отличия.

„С трепет и вълнение приемам тази награда, но не само за себе си, а за целия колектив на областната болница. Всеки един от нас в годините е дал здравето и младостта си в името на лечението на пациентите“, заяви д-р Стойнов.

По време на церемонията беше обявено и отличието на д-р Сибила Маринова в кампанията „Лекарите, на които вярваме“. Шефката на търновската реанимация заяви, че донорството е каузата, на която отдава живота си.

Събитието бе уважено от изпълнителния директор на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ д-р Даниел Илиев.

Галина ГЕОРГИЕВА

Източник: Вестник Борба

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!