BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Община Лясковец чрез поставяне на контейнери за събиране на дрехи и текстил за дарения се включи в кампанията „Посланици на доброто“

петък, 16 авг., 2024, 12:51ч.

IMG_6462

Община Лясковец, чрез Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните се включи в кампанията „Посланици на Доброто“. Това става чрез националната мрежа за разделно събиране и дарение на дрехи и други текстилни изделия, чанти и колани, кърпи и хавлии, покривки и завеси и други.

Вече е поставен в центъра на Лясковец първият контейнер, като до дни ще има и втори – единият е срещу сградата на общината до бившето кино, а вторият ще бъде поставен също на видно място по главната улица „В. Левски“ №21. Специализираните контейнери са със знака на „Текслайф“ ООД и Българския Червен кръст. Инициативата затвърждава публично-частното партньорство чрез участниците й НУ „Цани Гинчев“, лясковския клуб на БМЧК „Навсякъде за всеки“, чиито членове са ученици от СУ „Максим Райкович“, областния съвет на БЧК-Велико Търново с подкрепата на директора Зорница Стоянова и фирма „ТЕКСЛАЙФ“ ООД.

Общинското ръководство призовава гражданите да се включат в инициативата, като предадат разделно своите отпаднали от употреба годни чисти дрехи и домашен текстил. Не се допуска обаче поставяне в контейнерите на текстилни отпадъци, замърсени продукти, юргани, възглавници, дюшеци и прочие. Торбите, в които се предават текстилните продукти, трябва да са добре затворени и завързани, с размер до 30/60/30 см., за да се запазва текстила от замърсяване и да са пригодни за последващите товаро-разтоварни дейности.

Предавайки ненужните си дрехи, обувки и домашен текстил, освен реализирането на огромни екологични ползи, се подпомага и фонда за Бедствия, аварии и кризи на БЧК. За всеки разделно събран килограм текстил, ежемесечно се отделят финансови средства за фонд Бедствия, аварии и кризи, за конкретните нужди при възникналите случаи (напр. за ремонти, оборудване, храна, лекарства, палатки, и др.) и с малка част от самите дрехи се поддържа допълнителен кризисен резерв. Чрез разделното събиране и последващото оползотворяване, успяваме да предотвратим в известна степен производството на нов текстил, като избягваме замърсяването на природата, спасяваме ценни природни ресурси, вложени в текстила, от погубването им на сметищата, а текстилните изделия, които са подходящи за повторна употреба, могат да зарадват някого в страни от Третия свят.

Когато контейнерите се напълнят, те ще бъдат изпразвани и сортираните текстилни материали ще бъдат сортирани и рециклирани. Ползите са много – екологични, хуманитарни, социални, икономически.

Източник: veliko-tarnovo.net

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!