BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

На всеки пет, имащи право, само един гласува, във Великотърновско бойкотираха вота

ГЕРБ със смазваща преднина пред останалите, бори се за 3 (4) мандата

Десислава Йонкова

ЖИТЕЛИТЕ НА ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ БОЙКОТИРАХА ИЗБОРИТЕ И ПРЕДПОЧЕТОХА ДА СЕ ЗАНИМАВАТ СЪС ЗЕМЕДЕЛИЕ, ПЪТУВАНИЯ И РАЗХОДКИ, ВМЕСТО ДА ОТИДАТ ДО УРНИТЕ. Активността на поредните извънредни парламентарни избори в региона бе рекордно ниска, като анализатори смятат, че това се дължи основно на лошия местен политически продукт и изборната спирала, от която нищо не произлиза.

Шокиращата равносметка на настоящия вот показа, че почти на всеки 5 имащи право да гласуват само един го прави.

Съотношението за предходната надпревара пък бе малко над 3,5 към 1. Големият победител в 4-ти МИР е ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов вдига мандатите си от 2 на 3, а при разпределението и евентуални ниски резултати на по-малките би могла да се бори даже за четвърти мандат, коментираха от местната централа.

До 11 часа избирателната активност бе едва 9,1%, като първите гласуваха и за двата вота. Към 18.00 часа активността скочи на 21%, като до урните в региона отидоха 42 190. Най-висок бе процентът на гласувалите в община Златарица – 24,87%, а най-нисък в община Полски Тръмбеш – едва 18,12%.

Репортерска справка показа, че на предходните парламентарни избори през април миналата година към 16:00 часа е отчетена 28,18% активност, а гласувалите са били 57 671 от 204 643 имащи право.

„Гласувах най-вече за младите, за тяхното бъдеще в Обединена Европа и в България. Призовавам всеки политик, който е с възрожденски дух, да направи нещо добро за България, защото само достойните политици остават в историята. Защото България е една от най-древните християнски държави, тя е била велика и е хубаво всички депутати да издигнат нейния дух, просперитет, да работят за нейният възход“, сподели Роза Георгиева от старопрестолния град.

БЕЗ СЕРИОЗНИ НАРУШЕНИЯ И СЪТРЕСЕНИЯ И ДОРИ ВЯЛО ПРЕМИНА ИЗБОРНИЯТ ДЕН В ЦЯЛАТА ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ.

Общо 270 кандидати, разпределени в 31 листи, се бориха за доверието на избирателите от 4-ти МИР-Велико Търново, за 8 места в Народното събрание.

При старта на изборния ден напрежение се създаде на няколко места в региона, където имаше машини, които не стартираха, но техниците работиха по отстраняване на проблемите. Където техниката не заработи, се премина изцяло към гласуване с хартия.

Оказа се, че в една от секциите на избирател е било неправомерно разрешено за единия вот да гласува с машина, а на другия – с хартиена бюлетина. Избирателят се е подписал в двата списъка и е напуснал.

Шестима членове на секционни избирателни комисии не се явиха сутринта в деня на вота. Четирима от тях са във Велико Търново, по един в Павликени и Елена. Това обаче не е затруднило работата на комисиите.

Провеждането на избори 2 в 1 – за Народно събрание и за Европейски парламент, бе по-сложно и заради това се предвиждаше периодът за отчитане и обявяване на резултатите да е по-по-дълъг. Изборният ден, както винаги, започна в 7 часа и трябваше да приключи в 20 часа.

За вота в края на миналата седмица бяха отпечатани за областта общо 406 000 бюлетини – 204 000 за Народно събрание и 202 000 за Европейски парламент. Право на глас от община Велико Търново за първите избори имаха 70 099 души, а 70 031 души за европарламент. Списъците в региона наброяваха съответно 203 700 и 203 333 гласоподаватели.

„Разликата между двете цифри идва оттам, че за европейски представители могат да гласуват само хора, които имат уседналост – последните три месеца да са с адресна регистрация в България или страна от ЕС”, обясни Десислава Йонкова, председател на Районната избирателна комисия във Велико Търново.

Секционните избирателни комисии разполагаха за пръв път с два различни списъка и много внимателно трябваше да следят къде фигурира гласоподавателят. В секциите бяха поставени и по четири урни.

СРЕД ИМАЩИТЕ ПРАВО НА ГЛАС БЯХА И 14 СТОЛЕТНИЦИ – 10 ЖЕНИ И 4 МЪЖЕ. НАЙ-ВЪЗРАСТНОТО ЛИЦЕ БЕ НА 103 ГОДИНИ.

857 пък бяха избирателите, които за първи път имаха право да гласуват, 4 от тях се оказаха родени навръх 9 юни.

За изборния ден бяха разкрити 416 избирателни секции в региона, като пет от тях бяха подвижни, а 10 специализирани – болнични и др. Във Велико Търново такива бяха открити в ареста и в МОБАЛ, в Дома за възрастни хора в с. Балван, в болниците в Горна Оряховица, Павликени и Свищов, както и в балнеосанаториума в свищовското село Овча могила, в Дома за стари хора в с. Караисен, в СБРЛР „Минерални бани” в Полски Тръмбеш и в Дома за хора с деменция в с. Горско Ново село.

Труднодостъпна за пациентите се оказа болничната секция във Велико Търново, която е с 23 стъпала.

В 306 от секциите трябваше да се гласува и с машини, и на хартия. На СИК-овете бяха предоставени и устройства за видеонаблюдение.

Още при старта на изборния ден от ОДМВР – Велико Търново, информираха, че всичките 416 секции в региона са под охрана, а полицията бди за спазването на реда.

В изборните помещения не се допускаха въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите.

Екип „Борба“

Източник: Вестник Борба

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!