BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Над десетилетие Ротаракт клуб подпомага семейства в нужда за Коледа

вторник, 26 Дек., 2023, 08:58ч.

Kolaj

Коледните празници ще бъдат по-уютни и по-весели за над 40 семейства във Велико Търново и района. След двуседмичната акция на Ротаракт клуб за събиране на хранителни продукти в кошниците се събраха почти един тон храни и консумативи. Те бяха събрани в няколко супермаркета в града и дарени по домовете този уикенд.

„Купи и дари” е традиционната кампания на младежкия клуб, която се проведе в периода от 9-ти до 17-ти декември 2023 г. в седем магазина за хранителни стоки във Велико Търново, в т.ч. „Класико” в кв. „Картала”, кв. „Бузлуджа”, ж.к. „Мармарлия” (стария битак), както и в магазини „Стиви” в кв. „Кольо Фичето”, кв. “Акация” и кв. „Бузлуджа”, както и супермаркети „Хаджирадеви”. Великотърновци отново показаха своята доброта и съпричастност към нуждаещите се като дариха разнообразие от продукти. Най-необходимите трайни продукти за ежедневното меню, както и почистващи препарати, консерви и плодове. Събраните храни бяха разделени в пакети и занесени по домовете на семейства в нужда като общото тегло на всичко достига над 900 кг.

След финансово нестабилните месеци по време на инфлацията хиляди хора в Северен централен район на България, в който спада Велико Търново, останаха с ограничени възможности за своята потребителска кошница. За предходната 2022 г. населението в риск от бедност или социално изключване е малко над 34%. Това означава, че около 112 хиляди души в област Велико Търново живеят на прага на бедността и са в материални лишения. Въпреки трудностите не малко са и дарителите. Доста често хора, които са получавали дарение от кампанията, се включват като дарители в следваща кампания. “Най-безценни са разговорите с хора, които идват да ни оставят дарение и казват, че ние сме помогнали в труден момент и сега искат да предадат доброто напред”, споделят доброволците от Ротаракт.

Тази Коледа са участвали около 15 доброволци, които са отделили над 40 часа в организацията и реализацията на кампанията. “Купи и дари” се реализира изцяло с дарения от гражданите, затова всеки успех в цифри за кампанията е отражение на обществото ни – колкото повече храни получим в кошниците, толкова по-милосърдни са били хората”, допълват младежите.

Paketirane

Източник: veliko-tarnovo.net

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!