BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кулинарният фестивал „Пъстра трапеза“ за тринадесети път ще събере любители на традиционните ни гозби и българския фолклор

IMG_6706

Националният фестивал „Пъстра трапеза“ за тринадесети път ще се проведе в най-голямото лясковско село Джулюница. Поредният пъстър кулинарно-фолклорен фестивал отново на живо ще покаже българските кулинарни и фолклорни традиции на 26 август 2023 година. Началото е в 9 часа, а мястото е традиционно наложило се през годините – парковото пространство в китното родно село на най-известния в Япония българин Котоошу.

Специално избрано жури с председател създателят на събитието и управител на Фондация „Пазител на традицията – Пазителите“ шеф Пеньо Иванов ще дегустира кулинарните достижения и ще определи победители в различните категории. Награди ще бъдат връчени за автентична рецепта, за добър вкус, за най-добра етновизия на експозиция. Предвидени са също и Специална награда на Котоошу за цялостно представяне, както и отличия за най-оригинална и уникална рецепта и за най-вкусен десерт.

IMG_6700
IMG_6772
анонс 13-та трапеза

В рамките на големия кулинарен празник от 10 години се провежда и Общински конкурс за най-вкусна домашна лютеница, а предходния победител в конкурса представя своята рецепта като на място приготвя тава с домашната българска вкусотия. Тази година да свари публично лютеница е ред на Стефка Георгиева от село Владислав. До тавата на майсторката ще врат и казани с боб и рибена чорба, чието съдържание, заедно с лютеницата ще бъде изядено в обедните часове на празничния ден.

Организаторите от читалище „Пробуждане-1896“ и Община Лясковец обещават и сладки изненади за децата, както и впечатляващи щандове с карвинг-изкуство, вегански щанд, щанд с аспержи и други. Десет отбора от региона ще участват в кулинарната изложба с приготвени лично от тях ястия и донесени в деня на празника.

Няма да бъде пропусната и традиционната фолклорна програма, която в ритъма на народната музика ще направи празника още по-незабравим. Фестивалът ще бъде съпътстван от нашите звучни народни песни и ритмични танци, представени от местни състави и изпълнители, а специално участие с богат концерт от репертоара си ще запише младата певица от селото-домакин Преслава Георгиева.

 

 

Източник: veliko-tarnovo.net

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!