«
»
BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRomanian
Facebook

Край В. Търново пресъздадоха триумфа на Българската армия в Брегалнишко-Струмишката операция от 1944 г.

ТРИУМФА НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ В БРЕГАЛНИШКО-СТРУМИШКАТА ОПЕРАЦИЯ ПРЕЗ ЕСЕНТА НА 1944 Г. ПРЕСЪЗДАДОХА ВЪВ ВОЕННО-ИСТОРИЧЕСКА ВЪЗСТАНОВКА „ТЪРНОВЦИ ПО БОЙНИТЕ ПОЛЕТА НА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА“.

В реконструкцията, организирана от клуб „Братя по оръжие“, участваха възстановчици от страната и от чужбина, както и курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ и Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“.

На военния полигон край Беляковец пристигна и автентична бойна техника от онова време.

Сценарият следваше хронологията на реалните бойни действия.

Те започват през октомври 1944 г. и продължават месец и се водят в тежък планински терен.

Брегалнишко-Струмишката операция се провежда от Четвърта българска армия, в чийто състав влизат Пета и Седма пехотна дивизия и Втора конна бригада.

18-и пехотен етърски полк е в състава на 5-а дунавска дивизия.

ТАЗИ ОПЕРАЦИЯ НЕ Е ПОПУЛЯРНА И ОСТАВА В СЕНКИТЕ НА ДРУГИ ПОБЕДИ, НО ГЕРОИЗМЪТ НА УЧАСТНИЦИТЕ В НЕЯ Е НЕ ПО-МАЛЪК.

Едно от важните сражения е боят за кота 805, който се води в продължение на три дни – от 1 до 3 ноември.

Това сражение е с драматични обрати, но окончателната победа е за Българската армия.

Войниците от 18-и полк овладяват непристъпните немски позиции и ги удържат дори и в ръкопашен бой при светкавично последвалите немски атаки, разказват сюжета на битката участниците, докато се подготвят за възстановката.

Самият противник не е случаен.

Българската армия излиза срещу 16-и полк на 22-ра немска въздушнопреносима дивизия, която е специализирана за бой в планински условия и познава добре условията на Балканите.

Оттеглена от остров Крит само месец преди Брегалнишко-Струмишката операция, където според гръцки източници е отговорна за престъпления спрямо местното население.

Частите на 16-и пехотен полк са обозначавани в картите тук като бойна група „Брунс“ по името на своя командир подполковник Дитрих Брунс.

СРАЖЕНИЕТО ЗА КОТА 805 СЕ ОКАЗВА ВАЖНО И ЗА САМИТЕ ВЪЗСТАНОВЧИЦИ, ЗАЩОТО НЯКОИ ОТ ЧЛЕНОВЕТЕ НА КЛУБА ИМАТ КРЪВНА ВРЪЗКА С ВОЙНИЦИ ОТ 18-И ЕТЪРСКИ ПОЛК.

Проучването на реконструкторите ги отвело до полковия дневник, в който кратко и лаконично е описано как на 2.11.1944 г. войниците от 1-ва ударна рота на 18-и хехотен етърски полк под „град от куршуми“ овладяват непристъпните немските позиции и ги удържат.

Успяват да направят това в жесток ръкопашен бой при последвалата в 5 часа сутринта бясна немска контраатака.

Немците се оттеглят и пътят към Щип е открит.

Но цената е тежка – в село Пантелеймон в гробището при манастира биват погребани 40 войници от полка.

На самия хълм (кота 805), сега наречен Илиица, още стоят някои от защитните немски позиции.

Те са изградени от камъни, струпани така, че да осигурят, макар и не дълбоко, прикритие на стрелците и минохвъргачните разчети.

Възстановката, която събра стотици любопитни зрители на полигона в село Беляковец, беше посветена на 80 г. от влизането на България във войната срещу Германия и 140 г. от обявяването на 18-и пехотен етърски полк за гарнизонен.

Чрез реконструкцията на историческите събития от октомври 1944 г. организаторите от клуб „Братя по оръжие“ отдадоха почит на всички загинали офицери и войници, както и на ветераните от Втората световна война от населените места и района на Велико Търново, Габрово, Горна Оряховица Елена, Трявна, Дряново.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Снимки авторката

Източник: Вестник Борба

Вашият коментар

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!