BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRomanian
Facebook

Какво е ишиас? Как да успокоим болката в кръста и гърба и да облекчим неразположението от дългото стоене пред компютъра

Scan_20240311-11-Copy

Какво е ишиас?

Ишиасът е състояние, което причинява болка по седалищния нерв и може да се разпространи от долната част на гърба до стъпалото. Тази болка често е придружена от изтръпване, слабост или усещане за парене, което прави всекидневните дейности изключително трудни. Въпреки че ишиасът може да бъде болезнен и ограничаващ, терапевтичният масаж може да се окаже ключът към облекчение и подобряване на качеството на живот.

Как възниква ишиасът?

Седалищният нерв е най-дългият и най-широк нерв в тялото и преминава от долната част на гръбнака през задните части и краката. Когато този нерв се възпали или притисне, се появяват характерните болки и дискомфорт. Най-честите причини за ишиас са дискова херния, стеснение на гръбначния канал (спинална стеноза) или притискане на нерва от мускула пириформис, който се намира в областта на седалището.

Ролята на професионалния масаж при облекчаване на болката от ишиас

Масажната терапия е призната като ефективен метод за облекчаване на болката и възстановяване на мобилността при ишиас. В зависимост от причината за болката, масажът може да бъде фокусиран върху различни зони, като се използват различни техники, за да подобри кръвообръщението, което от своя страна води до доставяне на повече кислород и хранителни вещества към засегнатата област, което ускорява оздравителния процес.

В Център за масаж Padmalaya, съчетаваме различни техники в Авторски масажи, за да помогнем на нашите клиенти да се преборят с този неприятен проблем.

Дълбокотъканен масаж: Подходящ за освобождаване на напрежението в дълбоките мускулни слоеве и облекчаване на спазмите, които водят до компресия на седалищния нерв.

Масаж с тригерни точки: Тази техника идентифицира и третира специфични точки в мускулите, които са свръхчувствителни и създават болка, която може да излъчва по протежение на нерва. Мануалната терапия на тези точки може да освободи напрежението и да намали болката.

Лимфен дренаж: Прилагането на лек натиск върху лимфните възли и съдове подпомага дренажа на излишните течности и възпалителни медиатори, като по този начин намалява възпалението и подпомага оздравяването.

Научната обосновка зад масажа при ишиас

Изследвания показват, че масажът стимулира отделянето на ендорфини, които действат като естествени болкоуспокояващи. Редовната масажна терапия също така подобрява циркулацията и увеличава доставката на кислород и хранителни вещества към засегнатите зони, ускорявайки процеса на възстановяване. Масажът насърчава релаксацията и спокойствието, като намалява нивата на кортизол – хормон, който влошава възпалението и болката.

Масажът като част от цялостна стратегия за облекчаване на болката

Въпреки че масажната терапия сама по себе си е мощно средство, тя може да бъде най-ефективна, когато се комбинира с други подходи за лечение на ишиас. Това може да включва редовни разтягания, физиотерапия, йога и правилна ергономия на тялото, особено ако човек прекарва дълги часове в седнало положение.

Съвети за поддържане на добри резултати

За да се постигне дългосрочно облекчение от ишиаса, масажът трябва да бъде допълнен със здравословен начин на живот и редовна физическа активност. Ето няколко съвета, които могат да помогнат:

Правилна стойка и ергономия: Избягвайте продължителното седене и се уверете, че столът и бюрото ви имат правилна височина и позиция.

Редовно разтягане и упражнения: Разтягането на долната част на гърба и седалището помага за поддържане на гъвкавостта и предотвратява повторното притискане на нерва.

Поддържайте здравословно тегло: Наднорменото тегло може да натовари допълнително гръбначния стълб и да увеличи риска от ишиас.

Защо да включите масажа в ежедневния си режим за поддържане на добро здраве

Масажът не е само луксозно удоволствие – той е мощен инструмент за справяне с болката и възстановяване на движението при ишиас.

Масажната терапия е доказано ефективно средство за лечение и облекчаване на ишиаса, като подобрява циркулацията, намалява възпалението и облекчава болката. Когато се съчетае с правилен начин на живот и движение, тя може да помогне да се възстанови  мобилността  и да се подобри значително качеството на живот.

Ако изпитвате болка от ишиас, болка в кръста или гърба, не се колебайте да се обърнете към професионалните терапевти в Център за масаж Падмалая, гр. София, които ще да ви помогнат да забравите за болката и да се върнете към активния си начин на живот и любимите си занимания.

Източник: veliko-tarnovo.net

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!