BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ирина Еневска от ВМРО: Възпитанието на децата в родолюбие е здрава основа за бъдещето им

сряда, 25 окт., 2023, 12:09ч.

385531265_1119549222342475_5653752061019283483_n

Ирина Еневска е кандидат за общински съветник от листата на ВМРО. Тя е от хората, за които, каквото и да се каже, ще бъде малко. Възпитаник е на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ със специализация в един от най-реномираните университети във Великобритания – Университета на Нюкасъл. Верен и лоялен член е на ВМРО още от студентските си години от 2002г. Като част от Младежката формация тогава, тя ушива знамето на търновската организация, за което я наричат търновската Райна Княгиня. Ирина Еневска е съпруга и майка. От 20 години е учител по английски език в Профилирана Езикова гимназия и е една от обичаните и с авторитет учители, за които „патриотизъм“ не е изпразнена от съдържание фраза, а безкористна и всеотдайна работа за въздигане на народа и родината, чрез правилното възпитание и обучение на децата и подрастващите, което да им създаде стабилна ценностна система и опора, на която да стъпят, когато започнат да градят бъдещето си.

Какво те задържа в редиците на ВМРО толкова години?

В редиците на ВМРО съм вече повече от 20 години – звучи впечатляващо на фона на характерната за съвременния политически живот мимикрия. Но истината е, че не е никак трудно да си лоялен към организация, в която хората носят същите морални ценности и родолюбиви идеали като теб, разбират политиката като теб – не като инструмент за постигане на лична облага, а като инструмент за подобряване на средата, в която живеем.

Как, като човек, който в ранната си младост е избрал тази организация, пренасяш прнципите и идеите ѝ в живота си и в работата?

За ВМРО винаги са били приоритетни политиките за младите хора, семейството и децата. Моята сфера на компетенция е образованието. Твърдо вярвам, че единственият път към подобряване на стандарта на живот в страната, е пътят към повишаване на качеството на образованието. Там трябва да се работи не само за увеличаване на финансирането на общините, от страна на държавата, но и за смисленото му целево разпределяне. Не трябва всички субсидии да отиват само и единствено за дигитализация на учебната среда, точно обратното. Нуждаем се от подобряване на инфраструктурата за спорт в почти всички училища в областта. Всички знаем на теория колко е важен спортът за децата ни, но и колко трудно постижимо е редовното спортуване на практика. Не всеки родител има възможност да запише детето си в спортен клуб, да отделя време за водене и прибиране от тренировки. Затова трябва да се обърне сериозно внимание на условията за спорт в училище.

Друг важен приоритет трябва да бъде изнасянето на част от учебния материал извън класната стая. Това е едно реално и напълно постижимо решение за насърчаване на желанието за учене на децата, особено в община, богата на история и природни забележителности, като нашата. Общината трябва да финансира или поне да участва в осигуряването на преференциални условия за посещаване на музеи и места с историческа значимост. Освен повишаване на мотивацията за учене, това ще поощри родолюбието у децата, което, от своя страна, ще им даде стабилна ценностна система и опора, на която да стъпват, когато започнат да градят бъдещето си.

Друга стъпка, която предлагаме от ВМРО за подобряване на условията на живот в града и достъпа до образование, е осигуряването на училищни автобуси, което значително ще облекчи родителите в натовареното им ежедневие, ще намали трафика, а и ще доведе до намаляване на проблемите с паркирането в районите на големите училища.

Как, като гражданин на Велико Търново, виждаш проблемите и кои са належащи за решаване в следващия мандат на местното самоуправление?

Всички осъзнаваме, че за да не останат само на хартия тези добри идеи, в общинската хазна трябва да има достатъчно средства, въпросът е от къде да дойдат те. В нестабилната политическа ситуация в страната е много трудно да се разчита на централизирано държавно финансиране, затова решения от типа „да гласуваме за кмет от управляващите, за да ни дават пари“ вече не сработват, не могат да бъдат натоварвани и гражданите с поредно увеличаване на местните данъци и такси. Едно от очевидните решения на този проблем е изработването и следването на стратегия за развитието на туризма в не само в града, но и в общината. Стъпка в тази посока може да бъде изграждането на велосипедна транспортна мрежа за развитие на велосипедния туризъм – туристическа тенденция, популярна в цяла Европа. Друг основен източник на приходи в общината трябва да бъдат проекти като инвестирането в индустриална зона, което ще повиши работната заетост в региона.

Защо избирателите е добре да гласуват с бюлетина номер 4?

Професията ми ме среща с много млади хора, които са възпитани в изключително пасивната позиция, че живеем зле и няма какво да се направи по въпроса. Растат с убеждението, че трябва да гледат себе си, те да са добре, а другите „да се оправят“. Учим ги да бягат към места, където се живее по-добре – по-голям град. А истината е, че ако искаме да живеем по-добре в нашият град, в нашата община, в нашата държава, трябва всички ние да участваме в решаването на проблемите около нас. И първата, най-лесна, но и най-важна стъпка, е всеки от нас да поеме отговорността за бъдещето ни и да отиде до урните на 29.10.

Източник: veliko-tarnovo.net

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!