BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ирена Стасинопулу, Росен Иванов и Калина Широкова са заместник-председателите на Великотърновския общински съвет

На заседание, което се проведе на 15 ноември, новоизбраният Великотърновски общински съвет за мандат 2023 – 2027 избра заместник-председателите на местния парламент. За разлика от предишния мандат броят бе редуциран с един, като Лили Матева от групата на ПП – ДБ предложи те отново да са четирима, но предложението й не бе прието.

Михаил Михалев, от името на „БСП за България” номинира адвокат Ирена Стасинопулу, Деян Хаджийски от ГЕРБ предложи Росен Иванов, номинацията на „Общество за нова България” бе за Калина Широкова, огласена от Иван Александров. А Калоян Янков от ПП – ДБ предложи Стефан Войчев. След тайно гласуване с интегрална бюлетина за заместник-председатели бяха избрани Ирена Стасинопулу, Росен Иванов – с по 26 гласа и Калина Широкова – с 23 гласа. Стефан Войчев получи само 11 гласа, а с „не поддържам никого” бяха гласували трима общински съветници

В следващата точка от дневния ред бе избрана и комисия за изработване на Правилник за организацията и дейността на ВТОС и на неговите комисии и за взаимодействието му с общинската администрация. В нея влязоха по един представител от 10-те партии и коалиции, съставляващи великотърновския местен парламент. Създадени бяха и постоянните комисии, 12 на брой. Те са следните: по устройство на територията, транспорт и паркиране; по бюджет и финанси; по здравеопазване и социални дейности; по земеделие, гори и околна среда; по нормативно-правна уредба и обществен ред; по образование,наука и култура, по икономически въпроси; по общинска собственост; Надзорен съвет по приватизация и следприватизационен контрол; по спорта, туризма, децата и младежта, по проблемите на гражданското общество и борбата с корупцията и 12-та постоянна комисия е по Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Съставът на всяка постоянна комисия е така комплектуван, че един общински съветник не може да участва в повече от три комисии, а председателят на ВТОС Венцислав Спирдонов не може да бъде член на нито една.

Най-много председатели на постоянни комисии има от ГЕРБ – 5, следват ПП – ДБ – 2, а „БСП за България”, „Възраждане”, ВМРО, „Общество за нова България” и ИТН – по един.

В последната точка от дневния общинските съветници Соня Будева и Валерия-Тереза Дончева бяха избрани за членове на комисията за избор на носителя на Академичната награда на Община Велико Търново за 2023 г.

Ана Райковска

Източник: Вестник Борба

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!