Инж. Пламен Чернев: „Почвата в Сухиндол е подобна на тази в Бордо“


Кметът на Сухиндол инж. Пламен Чернев е потомствен винар. Така той поддържа живи традициите в своето семейство и винаги държи особено много на честването на празника на лозарите и винарите. Неслучайно Сухиндол е наричан Града на виното, а неговите жители пазят своя поминък и до днес.
- Сухиндол отбелязва Трифон Зарезан за 160-и път, как се пазят традициите толкова дълго?
- Само единни и обединени можем да пречупим трудностите на времето. Още преди Освобождението тук се е произвеждало много вино, още от римско време, още от траките. Тук е намерена плочка на Херакъл. Почвата в Сухиндол наподобява тази в Бордо, Франция. Доказва го и Марко Вачков, когато прави кооперацията. Знаело се е, че тук може да се отглежда хубаво грозде и да се прави хубаво вино. В подножието на сухиндолския вулкан те са решили, че трябва да се обединят и заедно да преборят трудностите на времето. Не е било по-лесно от сега, особено в онези мътни години. Така се създава първата лозаро-винарска кооперация на Балканите по френски модел. Марко Вачков е отишъл във Франция по поръчение на министъра на земеделието тогава. Защото вижда, че немският кооперативен модел не е бил приложим за България. И така вече 160 години лозари и винари празнуват този празник ръка за ръка.
- Колко декара лозя се отглеждат в момента в Сухиндол?
- Основният винопроизводител си остава „Ловико“, предприятието, което наследи кооперацията. Те имат около 4000 декара лозя, които обработват на територията на цялата община. Направиха около 7 години и нови лозя, сега тече конверсия и преструктуриране за други масиви. Лозарството е живо въпреки трудностите на времето. Излишъкът на вино в цял свят се оказва, че е много голям. Всички произвеждат много вино и не могат да го продадат.
- Как сухиндолци се справят с тази конкуренция?
- Ние нямаме конкуренция, защото произвеждаме гъмза и хубави вина. Те нямат конкуренция. Ние продаваме не само в България, но и в цяла Европа. Заводът е намерил пазарна ниша и с новите bag in box опаковки от 3 или 5 литра. Те са по-удобни за домакинствата и по-евтини.
- Какво пожелавате на лозарите и винарите?
- Пожелавам да е здрава и мирна година и да бъде плодородна. Сушата оказа своето въздействие върху качеството на гроздето. Климатът се промени и трябва да се мисли за капково напояване задължително. Не може да е както едно време. Гроздето не обича много вода, но не може и без вода.
Източник: Вестник Борба