BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Икона на Св. Николай получи 100-годишният Никола Николов на рождения си ден

петък, 26 ян., 2024, 15:33ч.

img_1706274688

Осветена икона на Св. Николай получи 100-годишният Никола Николов от Горна Оряховица. Бъдете здрав и нека Св. Николай ви закриля, както го е правил през всичките тези години. И да се видим отново на 110-та ви годишнина, пожела на юбиляря зам.-кметът на Г. Оряховица Петя Иванова. Тя връчи и поздравителен адрес от името на кмета на Общината Николай Рашков. „Достоен за почит и уважение е фактът, че Вие сте преминал през изпитанията на цял един век. Съхранете бодростта и силата на духа си, за да предавате мъдростта, натрупана през годините на идните поколения“, пожелава на своя съименник кметът Николай Рашков.

За своята 100-годишнина Никола Николов получи медал и поздравителен адрес от министъра на отбраната Тодор Тагарев. Рожденикът получи медал и от Централното управление на Съюза на ветераните от войните на България – София и поздравителен адрес от председателя на СВВБ доц. д-р Иван Сечанов. Медалите бяха връчени от Атанас Величков – областен председател на СВВБ – Велико Търново, който поднесе и поздравителен адрес. Началникът на Военно окръжие Велико Търново подполковник Веселин Тинков също уважи юбиляря с подарък и поздравителен адрес.

Емоционални поздрави и подаръци на рожденика връчиха и председателят на Общинския съвет на Съюза на ветераните от войните инж. Донка Дончева и инж. Павлинка Николова – председател на местната структура на Българския антифашистки съюз.

s_DSC_0229.JPG1706274789

Никола Николов е роден на 26 януари 1923 г. в с. Водно, Стражишко, но от 16-годишна възраст живее в Горна Оряховица. Като част от Българската армия, по време на Втората световна война участва в сраженията при Косовска Митровица. Служил е в Самоковската бронирана танкова бригада на много трудната и отговорна мисия – разузнавач. След войната остава в редовете на Българската армия. Работил е в търновското висше военно училище, понастоящем Национален военен университет и в Средно сержантско военно училище в Горна Оряховица, където през 1975 г. се пенсионира. Член е на Съюза на ветераните от войните. Винаги по поводи и на празници поднася цветя пред Паметния знак на загиналите във войните горнооряховчани и отдава своята почит и признателност към тях, разказа инж. Павлинка Николова.

100-годишният Никола Николов има син и дъщеря, 5 внуци и 4 правнуци. За рождения ден семейството му беше организирало мило тържество, с което да засвидетелства своето уважение. Липсата на бездействие е гаранция за дълголетие. Дали ще учиш, пишеш, четеш, ще работиш физически труд или ще спортуваш, важното е да не бездействаш, споделя столетникът. И пожелава на младите да се уважават един други, да живеят без злоба и с обич към хората.

Източник: veliko-tarnovo.net

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!