BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

За 24 милиона и 720 дни ще ремонтират двата тунела под В. Търново

До 8 януари се приемат оферти в обществената поръчка за общо 36 милиона, която включва и тунел в Кюстендилско

До 8 януари 2024 г. се приемат оферти в обществената поръчка за проектиране и основен ремонт на тунел „Дупница“ на път I-1 Дупница – Благоевград и на тунелите „Велчова завера“ и „Боруна“ на път I-5 Русе – Велико Търново, съобщиха от агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Общата прогнозна стойност на обществената поръчка е 36 милиона лева.

Проектът за тунелните съоръжения включва саниране на укрепителнитите стени в предпорталното пространство и подобряването на отводняването с отвеждане на повърхностните води.

Тунелите ще бъдат с нова асфалтова настилка, пътна маркировка и пътни знаци. Техническият проект предвижда подмяна на системата за електрозахранване с високоефективно LED осветление за аварийните, евакуационните и предпорталните лампи и автоматична система за управление на осветеността.

Неотдавна Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) обяви за обществено обсъждане предложени промени в Закона за устройството на територията.

С тях се цели да се въведе ясно регламентиран ред публичните държавни и общинските инфраструктурни обекти като тунели, мостове, надлези, подлези, пасарелки, паркинги и други, които нямат пълния обем строителна документация, да бъдат завършени и въведени в експлоатация и да се облегчат процедурите по озаконяването им.

Обществената поръчка за трите тунела е обособена в две позиции.

Първата позиция включва изготвяне на технически проект и основен ремонт на тунела при Дупница на 328-ми км на път I-1 Дупница – Благоевград в област Кюстендил. Тръбата на съоръжението в посока Кулата е изградена през 1979 г., а в посока София – през 2008 г. Индикативната стойност на обществената поръчка е 12 милиона лева без ДДС. Срокът за изпълнение е 540 дни, от които 120 дни за проектиране и 420 дни за ремонтните дейности.

Втората позиция включва изработването на технически проект и основен ремонт на две тунелни съоръжения

при 103-ти км на път I-5 Русе – Велико Търново в района на град Велико Търново – „Велчова завера“ и „Боруна“.

Ще бъдат основно ремонтирани и четири мостови съоръжения над река Янтра. Индикативната стойност на поръчката е 24 милиона лева без ДДС. Срокът за изпълнение е 720 дни. За проектантските дейности са предвидени 120 дни, за строително-монтажните дейности – 600 дни.

БТА

Източник: Вестник Борба

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!