BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

За първи път филм показва непознатото културно-историческо наследство на павликенския край

viber_изображение_2024-08-29_18-30-28-718

Премиерата на първия документален филм, който показва непознатото културно-историческо наследство на павликенския край се състоя в Павликени. В сградата на НЧ „Бартство-1884“ се проведе първата прожекция на творбата, а присъстващите разгледаха и изложба с допълнителна информация за обектите, включени във филма.

Филмът насочва интереса си към места и обекти, които са по-малко познати. Сред тях са общоисторическите обществени колекции в селата Дъскот, Михалци, Караисен и Вишовград, Селскостопанският музей и Мемориална музейна сбирка „Серафим Северняк“ в с. Горна Липница, исторически местности, свързани с битките на четите на Хаджи Димитър и Стефан Караджа и на Филип Тотю, църквата „Пресветая Богородица“ в с. Михалци, която е паметник на културата с национално значение и др. Показани са и местни обичаи като „Иванови влачуги“, които са нематериално културно наследство.

Документалният филм и изложбата са създадени в следствие изпълнението на проект „Непознатото културно-историческо наследство на Павликенския край“ с бенефициент НЧ „Съединение-михалци-1870“ с. Михалци, община Павликени и договор №LI-E-2023-6 от 22.11.2023 г. към Национален фонд „Култура“. Той е на стойност 14 425 лв. Негови партньори са: Исторически музей-Дряново, Музей на Възраждането „Иларион Макариополски“ – Елена, СУ „Бачо Киро“ – Павликени и ОУ „Филип Тотю“ с. Върбовка.

Ръководител на проекта е д-р Диана Митева. Режисурата на филма е поверена на Румен Василев – един от най-изявените съвременни кино оператори в България. Сценарият е на Евгения Александрова. В екипа на проекта са още фотографът Венцислав Симеонов от Исторически музей – Дряново, директорът на музея на Възраждането „Иларион Макариополски“ –  Елена Светослав Петров, секретарят на НЧ „Съединение-Михалци-1870“ и координатор на проекта Лилия Дончева и Ганчо Александров – консултант на проекта.

viber_изображение_2024-08-29_18-30-29-031

В проекта се включиха ученици от общината, които с огромен ентусиазъм участваха в снимките на филма, както и в останалите дейности – фотоработилница и ателие „Екранни изкуства“.

Ръководителят на проекта Диана Митева благодари на своя екип за тяхната дейност и прекрасната ни съвместна работа. „Проектът нямаше да бъде възможен без безкористната подкрепа и голямата помощ, която ни оказаха кметовете на селата в община Павликени. Огромно съдействие получихме също от кмета на Община Павликени инж. Емануил Манолов и директорът на РИМ-Велико Търново д-р Иван Църов. Благодаря Ви, че работихте заедно с нас!“, каза тя.

Приветствие към присъстващите отправи кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов. „Нашата община е дом на много традиции, обичаи и обреди, които са ни завещани от предците ни. Всички те представляват съкровищница от знание и мъдрост, които оформят идентичността ни като павликенчани. Тези традиции са от изключителна важност, защото ни напомнят кои сме и какви са нашите корени. Затова е от съществено значение да ги съхраним и популяризираме, не само сред местните жители, но и сред посетителите на нашата община. Вярвам, че разпространението на този филм ще допринесе още повече българи да проявят любопитство и да посетят павликенския регион“, каза той.

Сред официалните гости бяха и заместник-кметът на община Лясковец Емилия Жилиева, кметове на кметства, директори на държавни институции, общественици.

На премиерата присъства генералният директор на Международния кинофестивал „Славянска приказка“ Елена Табанова – Димитрова. След края на прожекцията тя изказа своето мнение за филма и посочи, че „той е много ценен, защото трябва хората да си помнят историята и да се учат от нея, тъй като народ без история е народ без бъдеще“. Тя съобщи, че филмът е селектиран да участва в XII-то  издание на фестивала, който ще се проведе в периода 9-11 септември 2024 г.

 

Източник: veliko-tarnovo.net

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!