BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRomanian
Facebook

За близо 90% от българите здравословното хранене е важно

Хранене и околна среда_важност 

Национално представително проучване поставя началото на дългосрочна кампания на Lidl под надслов #ХраненеСмисъл

89,1% от българите отдават значение на здравословното хранене, а 60,6%  са променили своя хранителен режим през последните три-четири години. Тревожна е обаче тенденцията, че 68,4% не поставят ограничения в храненето на своите деца. Това показват резултатите от национално представително проучване за навиците на хранене у нас.

Проучването, инициирано от Лидл България, се проведе през януари от изследователската агенция Blue Point в партньорство с Медицинския университет „Проф. д-р П. Стоянов“ – Варна, Национална асоциация по практическа диетика и интегративна медицина (НАПДИМ) и Асоциация „Родители“. Изследването дава старт на дългосрочна кампания на Lidl под надслов #ХраненеСмисъл. Целта на смарт ритейлъра е да постави основите на сериозен и систематичен обществен разговор по темата за осъзнатото хранене, който разглежда аспекти от грижата за здравето на хората, както и какво потребление е по-щадящо за планетата.

„В самото сърце на нашия бизнес е добрата храна – с мисъл за хората, но и с мисъл за природата“, коментира Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България. „Темата за осъзнатото хранене е съществена част от стратегията за устойчиво развитие на Lidl. От години работим, за да осигурим по-качествени, здравословни и устойчиви хранителни продукти на достъпна цена. И тъй като всеки ден достигаме стотици хиляди клиенти, нашата кампания #ХраненеСмисъл ще популяризира осъзнатото хранене. Нейното начало поставяме с националното представително проучване, което „надниква“ в нагласите и навиците за хранене в България. Резултатите са обнадеждаващи. Те говорят за все по-внимателно отношение към храненето у нас, а ние се гордеем да допринасяме към тези положителни промени с избора, който предлагаме на потребителя. С Lidl потребителите могат да пазаруват умно, а ХраненетоСмисъл е лесно постижимо – качествено, вкусно, достъпно и близо до хората.“

Милена-Драгийска_главен-изпълнителен-директор-на-Лидл-България

Милена Драгийска – главен изпълнителен директор на Лидл-България

Според данните от проучването 55,6% определят здравословното хранене като разнообразно. Българите проявяват загриженост към опазването на околната среда в контекста на храненето, като тази тема е важна за 68,3% от анкетираните. Значителен дял – 64,4% – декларират, че най-често купуват хранителни продукти от хипермаркетите, а 26,6% – от малките квартални магазини.

Има съществена положителна промяна в навиците и нагласите на хранене на българите през последните три-четири години, но все още липсва достатъчна информираност. Затова смятам, че кампанията #ХраненеСмисъл идва съвсем навреме, за да отвори широк обществен разговор за ролята и бъдещето на осъзнатото хранене, което подпомага човешкото здраве, както и здравето на нашата планета“, каза Юлиян Добрев, управляващ директор на изследователска агенция Blue Point.

Юлиан Добрев - управляващ директор на изследователската агенция Blue-Point

Юлиан Добрев – управляващ директор на изследователската агенция Blue-Point

 В проучването на Лидл България 47,4% отговарят, че спазват определен хранителен режим. При промяна на хранителите навици най-голям е делът на онези, които ограничават захарта (48,4%) и в много по-малка степен месото (11,5%) и солта (3,3%). Прави впечатление, че по отношение на храненето хората най-често се информират от източници в интернет (67,1%), а 28,3% от запитаните се допитват до мнението на лекарите.

„За нас е силно положителен резултатът, че българинът се интересува от здравословното хранене и има желание да е здрав и в добра форма. За съжаление, виждаме редица погрешни вярвания и митове, които следва и които го саботират.“, споделя проф. д-р Дарина Найденова – председател на  Национална Асоциация „Практическа диететика и интегративна медицина” (НАПДИМ). Нашата цел е да подобрим информираността, касаеща здравната култура и в частност културата на хранене.“, допълва още тя.

Боряна Герасимова - представител НАПДИМ

Боряна Герасимова – представител НАПДИМ

Според проучването на хранителните навици само 31,6% от родителите поставят ограничения в храненето и на децата, като с най-висок дял са онези, които се стремят да намалят приема на захар и захарни изделия (61,3%). Малкият дял на родители, които налагат разумни ограничения в диетата на своите деца, означава, че мнозинството семейства пропускат възможността да изградят у подрастващите навици на осъзнато хранене.

“Да се обединим и да работим в посока здравословно и балансирано хранене е много важно и фокусът на Асоциация Родители е именно върху децата и родителите им – какво може и какво трябва да се направи, за да бъдат подкрепени, информирани и да имат възможност да избират храна, която е достъпна, здравословна, близка до нас и пазеща природата.“, споделя Яна Алексиева, изпълнителен директор на Асоциация Родители. „Важен е разговорът с децата ни, но и ние като родители да им показваме своя личен пример. Направеното изследване е чудесна първа стъпка, която дава посока на работа, но и картината, че в България с малко повече усилия е възможно да се върнем и да сме близо до природата и нашата, местна храна.“, допълва още тя.

Зорница Трифонова - експерт детско развитие Асоциация Родители.

Зорница Трифонова – експерт детско развитие Асоциация Родители.

Още през 2017 г. на глобално ниво Lidl става първата верига на пазара за търговия на дребно с хранителни стоки, която разработва цялостна стратегия за намаляване на солта, захарта, остатъчните вещества, замърсителите и добавките в асортимента от своите собствени марки. Като взима под внимание последните глобални научни изследвания на водещи експерти в областта, смарт ритейлърът наскоро обнови своята Политиката за осъзнато хранене, в която компанията вече свързва храненето и с грижата към планетата. Тя се основава на научнообоснования модел за планетарна хранене: балансирана диета, която включва консумация на продукти с малък въглероден отпечатък като плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, варива, ядки и ненаситени мазнини, както и умерен прием на риба и морски дарове, птици, червени меса, картофи, млечни продукти, захар и наситени мазнини.

Важност на здравословното хранене

***

 

За Лидл България 

Lidl е най-голямата верига магазини за хранителни стоки в Европа. Част e от немската Schwarz Gruppe и присъства в 31 държави. В България Lidl стартира своята дейност през 2010 г. Днес компанията има 124 магазина в 54 града и над 4000 служители. Предимствата на специфичния бизнес модел, широката гама продукти с оптимално съотношение качество-цена и въвеждането на редица иновативни практики и модели наложиха Lidl в България като смарт дискаунтър, предлагащ високо качество на добра цена, и компания, която подхожда честно, отговорно, с мисъл и грижа за своите клиенти, служители и партньори.

Източник: veliko-tarnovo.net

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!