BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ето как влияе алкохолът на организма

eto-kak-vliyae-alkoholut-na-organizma

Консумацията на алкохол може да подтикне към злоупотреба, затова е важно да се установяват индивидуални ограничения и норми, които да бъдат спазвани.

Алкохолът може да оказва както физически, така и емоционални въздействия върху организма. Важно е да се отбележи, че консумацията на алкохол в умерени количества може да бъде приета от много хора без вредни последствия. Злоупотребата с него обаче може да доведе до необратими последствия върху тялото и ума, които да влошат качеството на живот.

Физически вреди от алкохола

Увреждане на черния дроб

Черният дроб е ключов орган за абсорбирането на алкохола. Продължителната консумация може да затрудни работата му, което може да доведе до намалена функция на органа. Злоупотребата с алкохол е и основен фактор за развитие на цироза на черния дроб. Цирозата е сериозно и необратимо увреждане на този орган, при което здравата тъкан се замества с тъкан, която не функционира правилно.

Проблеми със сърцето

Злоупотребата с алкохол може да доведе до повишаване на кръвното налягане, аритмии и други проблеми със сърцето. Прекомерният алкохол може да повиши кръвното налягане, което увеличава риска от сърдечни заболявания. Злоупотребата с алкохол може да доведе още до нередности в сърдечния ритъм (аритмии), което може да бъде опасно за здравето.

Неврологични проблеми

Алкохолната консумация може да доведе до различни неврологични проблеми, особено при продължителна злоупотреба или при консумация на големи количества. Продължителната злоупотреба с алкохол може да доведе до невропатия, което е увреждане на периферните нерви. Това може да причини болка, тръпки или умора в крайниците. Алкохолната зависимост може още да предизвика различни психиатрични проблеми, като например депресия, тревожност, панически атаки и психози.

Повишен риск от рак

Злоупотребата с алкохол е свързана с повишен риск от различни видове рак, включително рак на червата, жлъчния мехур и гърдата.

Повреждане на панкреаса

Продължителната консумация на големи количества алкохол може да предизвика запалително състояние на панкреаса, наричано панкреатит. Това е сериозно заболяване, което може да предизвика болка в корема, натрупване на течности в червения дроб и дори да бъде животозастрашаващо.

Слабост на имунната система

Друга вреда на алкохола е отслабването на имунната система. Алкохолната зависимост може да слаби имунната система, правейки организма по-уязвим към инфекции и болести. Злоупотребата с алкохол може да намали ефективността на имунната система, правейки организма по-уязвим за инфекции. Алкохолът може още да потиска дейността на бели кръвни клетки, които играят важна роля в борбата с инфекции.

Психологически вреди от алкохола

Депресия и тревожност

Злоупотребата с алкохол може да допринесе за появата или усилването на депресивни и тревожни състояния. Те могат да разрушат социални и професионални връзки, водещи до лична изолация.

Проблеми със съня

Алкохолът може да наруши качеството на съня и да доведе до проблеми със заспиването и поддържането на почивка, както за тялото, така и за ума.

Импулсивно поведение

Консумацията на алкохол може да наруши съдържанието на личността и да доведе до поява на импулсивно поведение. Това може отново да повлияе негативно върху социални и интимни връзки.

Семейни проблеми и социална изолация

Злоупотребата с алкохол често е свързана със семейни проблеми, социална изолация и проблеми в обществото. Неговата консумация има деградивен ефект върху социалния статус и поведение.

Проблеми в работата и образованието

Зависимостта от алкохол може да създаде трудности в професионалния живот и образователния напредък. Алкохолът затруднява когнитивните и аналитичните умения, както и води до замъгляване на обективната преценка за света.

Източник: veliko-tarnovo.net

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!