BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Детски площадки и кътове за отдих са изградени в с. Вишовград и с. Димча

събота, 24 авг., 2024, 18:57ч.

viber_изображение_2024-08-23_13-24-50-625

Детски площадки и кътове за отдих са изградени в с. Вишовград и с. Димча. Официалното откриване на двата обекта направиха кметът на Община Павликени, заместник-областният управител Мастън Мастънов и управителят на строителната фирма инж. Иван Трайков. В прерязването на лентата участваха и кметовете на двете села – във Вишовград – Иван Маринов и в Димча – Иваничка Колева.

„Обществените зелени площи, които също откриваме днес, са символ на нашата грижа за всички жители – млади и стари, а новите детски площадки са място, където децата ни ще играят, ще се учат, ще създават приятелства и ще растат щастливи и здрави. Важно е да осъзнаем колко значима е тази инвестиция в бъдещето на жителите на две от най-малките села в нашата община“, каза кметът инж. Емануил Манолов.

Обектите са част от цялостния проект „Рехабилитация на обществени зелени площи, детски площадки и площадно пространство в населените места на община Павликени – с. Вишовград и с. Димча”,  финансиран по Програма за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. чрез Подкрепа за местно развитие по LEADER, по процедура на Местна инициативна група „Павликени – Полски Тръмбеш“, мярка 7.2. „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура”. Средствата за реализиране на целия проект възлизат общо на 182 316 лева с ДДС.

Строително-монтажните работи за рехабилитация на обществената зелена площ в село Вишовград са на стойност 98 507 лева, като от тях 66 594 лева са безвъзмездна финансова помощ от ПРСР. С тези средства изцяло е реконструирана съществуващата алейна мрежа, както и кътовете за отдих.

Старите съоръжения за игра са премахнати и в североизточната част на обекта е изградена детска площадка, отговаряща на всички съвременни изисквания за безопасност. Монтирани са съоръжения за деца от 3 до 12-годишна възраст: комбинирано съоръжение за катерене, пързаляне, равновесие и ролеви игри и люлка тип „Махало“. Детските съоръжения са монтирани върху синтетична ударопоглъщаща настилка.

Площадката е заобиколена от алея, върху която са разположени градински пейки и кошчета за отпадъци. Старата чешма-фонтанка е подменена с нова. В близост до нея е монтирана петоъгълна дървена беседка с крайстенни пейки и маса. Нефункциониращият бетонов фонтан е преобразен в цветарник за сезонни цветя и храсти. Около него са поставени пейки и пространството е преобразено в уютен кът за отдих. Ремонтирана е и съществуващата чешма с корито зад подпорната стена от юг. Съществуващата дървесна растителност е допълнена с нови различни видове дървета и са добавени малки групи цъфтящи храсти.

В резултат от изпълнението на настоящия проект централната част на с. Вишовград придоби нов съвременен облик. Създадени са условия за пълноценен отдих на жителите и гостите на Вишовград, както и за забавления и игри на децата.

viber_изображение_2024-08-23_13-26-44-201

Строително-монтажните работи за рехабилитация на обществената зелена площ в село Димча са на стойност 83 809 лева, като 63 090 лв. са безвъзмездна финансова помощ от ПРСР. С реализираните дейности западната част на площадното пространство изцяло е облагородено чрез изграждането на нова детска площадка и кътове за отдих.

Тъй като децата в селото не разполагаха с пълноценна площадка за игра, в обекта се изгради нова детска площадка, отговаряща на всички съвременни изисквания за безопасност. Монтирани са съоръжения за деца от 3 до 12-годишна възраст: комбинирано съоръжение за катерене, пързаляне, равновесие и ролеви игри; люлка тип „Махало“; клатушка тип „Везна“ и клатушка „Кола“. Детските съоръжения са монтирани върху синтетична ударопоглъщаща настилка. Монтирана е декоративна ниска ограда.

За ползвателите на обекта е разположена голяма дървена четириъгълна беседка с две крайстенни пейки и маса. По периферията в кътовете за отдих са монтирани пейки и кошчета за отпадъци, а в средата е изграден бетонов цветарник със сезонни цветя. Съществуващата дървесна растителност е допълнена с нови различни видове дървета и са добавени малки групи цъфтящи храсти. В резултат от изпълнението на настоящия проект централната част на с. Димча придоби нов съвременен облик. Създадени са условия за пълноценен отдих на жителите и гостите на село Димча и за забавления и игри на децата.

Строително-монтажните дейности на двата обекта извърши фирма „Стройко“ ООД – Трявна с управител инж. Иван Трайков. Строителен надзор осъществи фирма „Кима Консулт” ЕООД – Пловдив с управител инж. Марин Младенов. Фирма „Проект Плюс” ООД – Велико Търново с управител арх. Цветелин Радев извърши авторския надзор по изпълнението на проекта. В двете зелени площи бяха засадени по едно, подарък от кмета на община Павликени и управителя на „Фидус“ ООД гр. Павликени – Илиян Стефанов. Отец Димитър освети обектите и извърши водосвет за здраве.

Източник: veliko-tarnovo.net

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!