BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Два университета разкриват във В. Търново нови специалности, насочени към бизнеса и пазара на труда

петък, 26 юли, 2024, 12:54ч.

DSC08345

Висшите училища подкрепиха инициативата на кмета Даниел Панов

Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите (ВУАРР) и Университетът по хранителни технологии (УХТ) обявяват нови съвместни бакалавърски програми във Велико Търново, разработени в съответствие с нуждите на бизнеса в старата столица, общината и региона.

По инициатива на кмета на старопрестолния град Даниел Панов двете висши училища ще обучават специалисти в областта на хранителната индустрия във филиала на ВУАРР във Велико Търново.

Новите специалности са „Икономика на хранителната индустрия“ и „Индустриален мениджмънт“ – в образователно-квалификационна степен „бакалавър“, стартират още от новата учебна 2024/2025 г.

Студентите ще могат да специализират в следните области:

– Хлебни и сладкарски продукти;

– Мляко и млечни продукти;

– Месо и месни продукти;

– Вино и пиво;

– Захар и захарни изделия и др.

Тези специализации ще бъдат предлагани и за всички, които вече имат придобито висше образование и желаят да придобият нова или да получат допълнителна професионална квалификация.

Кметът Даниел Панов благодари на ръководствата на двата университета, че са откликнали на идеята за специалностите, за бързата организация и за доброто партньорство. Инициативата се очаква да повлияе благоприятно както върху развитието на образованието и пазара на труда, така и върху привлекателността на Велико Търново за млади хора и специалисти.

Към момента ВУАРР предлага обучение в магистърска програма „Мениджмънт на храните и храненето“.

ВУАРР и УХТ продължават обсъжданията на нови учебни планове и за магистърски програми в областта на технологиите на храни и напитки, които да се реализират във Велико Търново. В следващите учебни години двете висши училища планират да разширят сътрудничеството помежду си, с местната власт и бизнеса и да предложат още нови и търсени специалности.

Новият директор на Филиал Велико Търново на ВУАРР доц. д-р Деян Хаджийски, заел поста на 1 юли т.г., координира дейностите по разкриване на новите специалности още от началото на обсъжданията през миналата година.

Учебните планове за „Икономика на хранителната индустрия“ и „Индустриален мениджмънт“ със специализации в областта на технологиите на храни и напитки са разработени съвместно с бизнеса благодарение на проведените срещи в района на Велико Търново през пролетта на тази година, със съдействието на д-р Даниел Панов и отразяват подчертаните нужди от кадри и специализиращи обучения.

Община Велико Търново, Филиал Велико Търново на ВУАРР и УХТ ще работят по реализиране на нов модел на дуална форма на обучение във висшето образование съвместно с бизнеса в района, чиито представители показаха голям интерес и изключителна ангажираност в работата по създаване на модела.

В отговор на потребностите от обучение и създаване на кадри за леката индустрия в района в дългосрочен план, Висше училище по агробизнес и развитие на регионите предоставя базата си във Филиал Велико Търново и от учебната 2024/2025 г. открива частно средно училище, което предлага професионално образование и ще продължава да разширява набора си от специалности.

Дискусиите с бизнеса и представители на местната власт в района продължават.

Източник: veliko-tarnovo.net

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!