BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Два варианта на довеждащ транспорт до „Варуша“

сряда, 25 окт., 2023, 09:52ч.

Varusha(1)

Ремонтите на улиците „Бузлуджа“ и „Колю Гайтанджията“ са с предимство

Два варианта на довеждащ градски транспорт до кв. „Варуша“ представи Даниел Панов по време на среща с жители на старинния квартал. След сформирането на новия състав на Общинския съвет маршрутите ще бъдат внесени за гласуване, а дотогава хората от живописната градска част могат да разгледат алтернативните трасета в читалището.

И двата маршрута ще свържат квартала с централната градска част, за да отговорят на основните потребности на жителите – да достигнат до пазара, бившата градска поликлиника и институциите. Общинското дружество „Организация на движението, паркинги и гаражи“ вече има лиценз за превозвач, а в инвестиционната му програма ще бъде заложено закупуване или наемане на малогабаритен електрически автобус, който да стига до „Сухата чешма“.

„Колкото по-скоро Общинският съвет гласува маршрута и инвестиционната програма на дружеството, толкова по-скоро до кв. „Варуша“ ще има транспорт“, поясни Панов. Маршрутът е бил предлаган и на частните превозвачи, но никой не е проявил интерес през последните години към него, каза още настоящият кмет. С лиценза на „Паркинги и гаражи“ осигуряването на транспорт вече е възможно.

Ремонт на улиците „Бузлуджа“ и „Колю Гайтанджията“ е приоритетен за квартала, тъй като по тях ще минава и градската линия. Проектирането за ул. „Бузлуджа“ е готово, а за ул. „Колю Гайтанджията“ е в напреднал етап. Предвижда се тя да продължава към кв. „Картала“ и да свързва двата района. Това ще даде възможност и за нови транспортни решения, коментира Панов.

Три години държавата бездейства по искането на Общината за рехабилитация на останалите 13 улички и улични участъци в квартала. През 2021-а година МРРБ бе заложило средства, но следващите управляващи през Министерството на финансите отрязаха парите – и за кв. „Варуша“, и за 24 км пътища между населените места в общината. Вчера същото това министерство отряза и парите на пенсионерите за Коледа, каза Панов и припомни, че след 2021-а година единствено кабинетът на Гълъб Донев е отпуснал средства за инфраструктура във Велико Търново.

38 са обновените улици в кв. „Варуша“ по големия европейски проект, реализиран от общината. Под всяка от тях е положена и нова ВиК-мрежа. Гордост на квартала е и обновеното читалище „Петко Р. Славейков“.

Източник: veliko-tarnovo.net

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!