BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Даниел Панов: Кандидатстваме за саниране на 49 жилищни блока във Велико Търново

001

Община Велико Търново кандидатства за саниране на 49 жилищни блока. Документите им са подадени в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, чака се класирането. Финансирането се очаква да бъде отпуснато по новите правила на Плана за възстановяване и устойчивост. Това обяви настоящият кмет на старопрестолния град Даниел Панов на среща с жители на най-големия квартал – „Бузлуджа“. Четири от блоковете са на ул. „Деньо Чоканов“, а само в тях живеят  близо 2000 великотърновци.

Панов припомни, че първоначалните намерения за кандидатстване по ПВУ са били гражданите сами да подготвят всички документи, да изготвят апликационните форми и да подават проектите си през информационната система. След няколко месеца преговори кметовете успяха да убедят отговорните министерства, че този подход ще обрече домакинствата да не се справят с усложнената документация и ще оставят парите по Плана неусвоени. Панов припомни, че Велико Търново е една от общините, в които експерти от администрацията бяха ангажирани да оказват пълно съдействие и да подпомагат по всички възможни начини сдруженията на етажната собственост, за да бъдат спазени кратките срокове, които държавата определи за кандидатстване.

„При управлението на Борисов програмата за саниране вървеше с високи темпове. Държавата беше заделила средства в специална Национална програма. Подготвените проекти получаваха бързо одобрение и се финансираха със средства от бюджета. Успяхме да обновим близо 35 жилищни сгради. След 2021-а година Националната програма за енергийна ефективност бе спряна. Като председател на Сдружението на общините винаги съм защитавал тази програма, защото тя има огромна социална насоченост и реално подкрепя хората. Винаги съм отстоявал санирането да е безплатно за гражданите“, коментира Даниел Панов, кандидат за четвърти управленски мандат.

002

По време на срещата граждани обсъдиха с кмета конкретни казуси и обсъдиха възможните решения. По някои от тях е възможно мерки да бъдат предприети веднага. Изкуствени неравности ще бъдат монтирани по ул. „Иларион Драгостинов“ – между Дома за стари хора и спирка „Втора“ в квартал „Бузлуджа“. Нови паркоместа ще бъдат оформени на мястото на съборената незаконна барака, ще бъде изграден и нов тротоар в посока СУ „Вела Благоева“. Оптимизирано ще бъде осветлението в парк „Бузлуджа“. Нови беседки и паркова мебел ще бъдат поставени в зелената площ между блоковете срещу Дома за възрастни хора.

Местните жители благодариха на Даниел Панов и общинските съветници Деян Хаджийски и Мирослав Трифонов, че са спасили пространството от близо два декара и не са позволили то да бъде застроено, отказвайки промяна на предназначението му и планирана продажба от предходно ръководство на общината. По време на управлението на Панов нито един общински имот на територията на Велико Търново не е бил продаван за частни инвестиции в жилищни сгради.  Точно обратното – няколко пъти Общината изкупуваше терени, за да осъществи проектите за нова детска градина и за инфраструктура в кв. „Бузлуджа“.

Жителите на квартала изразиха задоволство и от друг проект, реализиран в последния мандат на Панов – изграждането на улиците „Народни будители“, „Иван Хаджидимитров“ и „Димитър Благоев“, както и четирилентовия участък от ул. „Иларион Драгостинов“ – новата бърза връзка на квартала с ул. „Магистрална“ и бул. „Никола Габровски“.

Източник: veliko-tarnovo.net

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!