BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Велико Търново се представи на три големи туристически изложения – в Солун, Букурещ и Лондон

сряда, 15 Ное., 2023, 14:28ч.

Philo3

Велико Търново се включи в Международното туристическо изложение PHILOXENIA 2023, което е ключово събитие в сферата на туризма и се проведе в периода 10-12 ноември в Солун, Гърция. България бе страна почетен гост и се представи с модерен и иновативен щанд с площ от 100 кв. м, на който за втора поредна година участва и Общинската туристическа агенция “Царевград Търнов”.

Престижният форум е едно от водещите туристически изложения в Югоизточна Европа, служи като международна платформа за представяне на разнообразие от туристически дестинации. Това събитие привлича както експерти от бранша, туроператори, така и туристи, предлагайки цялостен преглед на най-новите тенденции в туристическия сектор. Множество туристически агенции и хотелски вериги също представиха своите продукти, и услуги.

Голям бе интересът от страна на посетители и гости към щанда на Община Велико Търново и по-конкретно – към възможностите за алтернативен и културно-религиозен туризъм по време на най-големия християнски празник Великден. Проведоха се срещи с редица туроператори от Полша, Турция, Румъния, Франция, Гърция и България, които търсят да разширят предлаганите от тях дестинации и услуги.

Министърът на туризма Зарица Динкова се срещна с управителя на „Царевград Търнов“ Борислав Йорданов. Тя представи идеята си за сътрудничество с графство Фландрия и включването на Велико Търново в проект за туристически турове „По стъпките на Балдуин Фландърски”.

Областният управител на Солун Апостолос Цицикостас, заместник-управителят на област Тесалоники Параскеви Патоуиду и президентът на Гръцката национална туристическа организация (GNTO) Ангела Гереко, както и проф. Мариела Модева бяха само част от официалните лица, които уважиха форума и посетиха щанда на министерството. Всички те поздравиха Велико Търново за важната роля относно развитието на културния и исторически туризъм в България.

Общинската туристическа агенция “Царевград Търнов” представи Велико Търново и на есенното издание на Международното туристическо изложение TTR в Букурещ, Румъния, което се проведе за 48-и път. Информационният щанд на Министерството на туризма на България бе с площ от 150 кв. м и бе най-големият на изложението. На него участие взеха общо 18 фирми и общини, които имаха възможността да представят своите туристически продукти и услуги пред професионалисти, включително туроператори и хотелиери. TTR е място за обмен на добри практики, които са от решаващо значение за по-нататъшното развитие на туристическия сектор.

Велико Търново и региона продължават да са притегателен център както за индивидуални, така и за организирани румънски туристи. Румъния е най-големият чуждестранен пазар за великотърновския туризъм. Възможностите за целогодишен културен туризъм, различни артистични събития и добрата база за настаняване са основни акценти за привличане на интереса на граждани, и професионалисти в бранша от северната ни съседка. Много посетители изразиха желанието си да се запознаят с празнични пакети и оферти и да прекарат коледно-новогодишните празници в хотели, и ресторанти във Велико Търново и Арбанаси.

Гост на националния ни щанд беше министърът на икономиката, предприемачеството и туризма Стефан-Раду Опреа, който заяви, че „туризмът представлява един от важните икономически сектори, с реални перспективи за дългосрочно развитие и чрез устойчиво използване на всички туристически ресурси”.

Очаква се през март догодина до Велико Търново да започнат да пътуват и първите групи на най-големия румънски туроператор Christian Tour. Групите ще нощуват в старта столица и Арбанаси, а програмата им ще включва посещение на туристически обекти както в града, така и в региона.
Министерството на туризма заедно с 23 представители на туристическия сектор участва на международното туристическо изложение World Travel Market (WTM) в Лондон, Великобритания. Тази година България бе представена с щанд на площ от над 304 кв. м. в зала Европа, а Велико Търново бе презентиран като част от Старопланинския туристически район.

Източник: veliko-tarnovo.net

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!