BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Цимент, хоросан, бетон – каква е разликата между тях?

четвъртък, 10 юни, 2021, 08:48ч.

httpveliko-tarnovo.net Цимент, хоросан, бетон - каква е разликата между тях

Изборът на подходящ строителен материал и правилното му съотношение на смесване може да бъде трудна задача за хората, които не се занимават професионално с това. Понякога се налага да довършваме сами ремонта на жилището, офиса или гаража и това изисква определени познания и опит.

Цимент, хоросан и бетон

Циментът е финият прах, който използваме за свързване на останалите материали. Той има широко приложение и се използва за направа на бетон, хоросан и замазка. Комбиниран с мазилка и вода той създава гладка повърхност и ви гарантира здравина.

Хоросанът е смес от цимент, пясък и вода, с която се залепват тухлите, запълват се различни фуги и празнини. Мазилката покрива добре външната страна на стената и може да бъде широко използвана за различни цели в строителството.

Когато се втвърди, хоросанът е малко по-мек от бетона, не се напуква или рони.

Бетонът е смес от цимент, пясък и чакъл или друг подобен груб материал и вода. Агрегатите като пясък, камък и чакъл съставляват около 75% от него. Ако има твърде много пясък в сместа, тя ще бъде слаба и склонна да се рони. Това ще повлияе на гладкостта на повърхността и нейната устойчивост.

След като се втвърди напълно, бетонът може да поддържа огромни структурни натоварвания.

Можете да добавите допълнителни строителни материали, за да подобрите издръжливостта на бетона и хоросана, но в подходящо съотношение. В противен случай ще ви е трудно да постигнете добър краен резултат.

Бетонът, циментът и хоросанът се предлагат в различни концентрации и смеси, така че научете повече за техния състав и съотношение, преди да ги използвате.

Знанието кой материал е най-подходящ за вашия проект и кое е правилното съотношение са решаващи за успеха ви.

Бетон или цимент – какво да изберете?

Бетонът е по-траен от цимента. Той може да издържи стотици години. За разлика от него, циментът е по-малко издръжлив.

Бетонът се използва при по-големи проекти. С него се изграждат училища, мостове, тротоари и много други обществени конструкции. Циментът се използва главно при фугиране и специализирана зидария, както и при ремонт на напукан или разпадащ се бетон.

Ако се нуждаете от фугиращ материал за малки площи, използвайте цимент. Използването на бетон е по-трудоемко и не си заслужава усилията за дребни ремонтни дейности.

Въпреки че циментът е склонен към напукване, когато се комбинира с инертни материали и вода, той става изключително силен. Самият цимент е направен от материали, богати на калций и силиций, като варовик и глина. Адхезивните му свойства го правят отличен свързващ агент, но не забравяйте, че сам по себе си е склонен към напукване.

Всеки строителен магазин предлага разнообразие от различни видове бетон. Има подсилен бетон, който е устойчив на напукване дори при огромни натоварвания и често се използва за изграждане на пътеки и алеи. Има и “бърз” бетон, който се използва при проекти, при които времето е от съществено значение.

Преди да закупите бетон, се консултирайте с експерт, направете малко проучване и анализирайте плюсовете и минусите на всички налични опции, особено ако се нуждаете от голямо количество. Не се притеснявайте да зададете всичките си въпроси на консултантите в строителните магазини, за да направите добър избор.

Източник: veliko-tarnovo.net

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!