BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ученици засадиха 25 дръвчета и се учиха как да се грижат за фиданките

Инициативата се проведе по случай „Седмицата на гората“

25 дръвчета бяха засадени в двора на Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“ във Велико Търново. Акцията е част от инициативите по случай „Седмицата на гората“ и се осъществява съвместно с Общината в старата столица и Регионалната дирекция по горите. Мероприятието е и първото от програмата по случай 50 години от създаването на гимназията.

Учениците посадиха дръвчетата под ръководството на Йордан Бобонков, който е директор на Държавно горско стопанство „Болярка“. Той разказа подробности за „Седмицата на гората“ и показа на практика как трябва да се отглеждат фиданките след поставянето им в почвата.

„Всяко горско стопанство има програма през седмицата и едно от мероприятията е да запознаем децата как се залесява. Фиданките са контейнерно производство. Дървесните видове са: явор, липа, бреза, атласки и хималайски кедър, ела и смърч. Контейнерното залесяване е модерно през последните години. С открита коренова система беше задължително дърветата да не са се разлистили, а при този метод на практика може да се залесява в различни месеци от годината“, обясни Йордан Бобонков.

Първото дръвче беше посадено от директора на училището Ангел Гушев и директорът на Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ в Общината Пенка Игнатова. 13 ученици от два десети класа участваха в засаждането на фиданките. Те са част от клуба „Енергия и околна среда“ и във връзка със „Седмицата на гората“ са изработили специално дърво.

„От няколко години насам учим за запазването на природата, както и за начините на пестене на енергия и природни ресурси. И сме осъзнали, че всеки един от нас може да помогне за запазване на природата. Във връзка със „Седмицата на гората“ подготвихме информационна кампания за значението на дърветата за природата и човешкия живот. На листата от дървото са изписани интересни факти“, сподели десетокласничката Мария Димитрова. Ръководители на клуба са учителите Генка Минчева и Галина Кирова.

Източник: Вестник Борба

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!