BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Учениците от Лясковска община шестваха, пяха и танцуваха за празника на буквите

вторник, 24 май, 2022, 12:03ч.

IMG_5444

24 май е празник, какъвто нямат другите народи по света – празник на писмеността, просветата, културата. Празник на духовното извисяване, на стремежа към усъвършенстване, чрез постиженията на науката и културата. Буквите, създадени от Кирил и Методий, преводите, които правят на най-важните богослужебни книги, защитата на правото на всеки народ да чете и пише на своя език, са от историческа значимост не само за формиране на българския народ и за неговия просперитет. Делото им е високохуманно и демократично, всеславянско, служещо на великата общочовешка идея за равенство на всички в духовната област. Днес на кирилица пишат не само българите, но и сърбите, черногорците, руснаците, украинците, белорусите, както и още много народи – общо приблизително около 200 милиона души.

В празничния ден Лясковец се изпълни с усмихнати лица на ученици, учители, просветни и културни дейци, граждани, които бяха излезли на централната улица и площада, за да изпитат вълнението от най-българския празник. По централната улица „Трети март“ по традиция премина празничното шествие на учениците от двете лясковски училища – Средно училище „Максим Райкович“ и Начално училище „Цани Гинчев“. Деца от 1 до 12 клас шестваха развълнувани, славейки този важен за нашия народ ден, като носеха знамето на училището, портрети на патрона, ленти „Отличник“ и развяваха знаменца.

Традиционно се състоя и тържествен концерт, тематичен с празника, който протече пред публика в салона на читалище „Напредък-1870“. В него се включи училищният хор на гимназията, изпълнявайки „Химна на Кирил и Методий“, с който бе открит празника. Рецитал „На славянските учители“ на ученици от СУ „Максим Райкович“ бе представен в прослава делото на братята Кирил и Методий.  Песни и стихотворения в тематиката на всенародния празник със заглавия „Щом отворя шарената книжка“, „Буквички“, „Вече мога да чета“, „Междучасие“, „Настроение“ и други, изпълниха децата от двете училища. С танци се представиха, както клуба на НУ „Цани Гинчев“ „Буровче“, така и Мажоретния състав при СУ „М. Райкович“ „Звездички“. Те изпълниха за събралите се в салона учители и родители танците „Вено, Невено“ и „От векове за векове“. Освен аплодисментите на публиката, за старанието и всеотдайността си учениците получиха и поздравление от кмета на Общината д-р Гецова, която ги приветства и им пожела здраве, успех в училище и да пазят и обичат своя род и език.

В навечерието на празника на буквите се състоя голям концерт и в читалището на село Джулюница. В него със свои изпълнения се изявиха малчуганите от „Сладкопойна чучулига“, които празнуваха заедно с по-големите деца от Обединено иновативно училище „П. Р. Славейков“. Изявата беше съвместно организирана и с читалището в селото и събра много родители и гости. От името на общинския кмет д-р Гецова, поздравителен адрес към просветни и културни дейци, към учениците и децата от Джулюница, поднесе Геновева Петрова – специалист „Детски градини и училища“ в общинска администрация. Програмата в Джулюница откриха най-малките – децата от детската градина. Те танцуваха като малки калинки, джентълмени и приятели, рецитираха стихчета и пяха песни и показаха, че са готови за първи клас. По-големите – учениците от училището развеселиха публиката с нов прочит на приказката „Рибарят и златната рибка“. Имаше много стихове, песни, танци и разбира се – футбол. В края на тържеството учениците с високи постижения през учебната година и завоювани призови места на различни състезания, бяха наградени с грамоти.

Източник: veliko-tarnovo.net

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!