BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Удължават срока за ремонта на Прохода на републиката до 11 ноември

Ремонтът на близо 22 км от Прохода на републиката – път II-55, в участъка Килифарево – Предела в област Велико Търново ще завърши до 11 ноември, уточняват от АПИ. Удължаването на срока се наложило заради интензивните валежи и лошите метеорологични условия в периода 8 – 17 октомври, когато ремонтните работи на практика спряха. До този момент са изпълнени 75% от планираните дейности, които стартираха в началото на октомври, и се предвижда при сухо време в следващите две седмици да приключат.
Дотогава ще бъде ограничено движението на всички моторни превозни средства през Хаинбоаз. Леките автомобили ще преминават през прохода Шипка, а тежкотоварните автомобили са по път II-73 Шумен – Карнобат (Ришки проход) и път II-48 Омуртаг – Котел (Котленски проход).
Стойността на ремонтните дейности е 2,1 млн. лв. с ДДС. Строително-монтажните работи се изпълняват от фирма „Пътни строежи – Велико Търново“ АД, с която АПИ има договор по Закона за обществените поръчки за текущ ремонт и поддържане на републиканските пътища в област Велико Търново.
В момента се работи по възстановяване на асфалтовата настилка на второкласното трасе, обрушват се и се обмрежват скатовете. Продължава укрепването на откосите и почистването на крайпътната растителност. След приключване на дейностите участъкът ще е с подобрено отводняване, нова хоризонтална маркировка, ограничителни системи (мантинели) и др.
Целта на предприетите дейности е трайно повишаване безопасността на движение и подготовка за предстоящия зимен сезон, тъй като Проходът на републиката е основна пътна връзка за интензивния тежкотоварен трафик между Северна и Южна България, както и за пътуващите от ГКПП „Дунав мост 1“ през Стара планина към ГКПП „Капитан Андреево“ и ГКПП „Маказа“.

Източник: Вестник Борба

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!