BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

С пъстро празнично шествие Горна Оряховица чества Деня на българската азбука, просвета и култура

img_1653388692

С празнично шествие започна Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност в Горна Оряховица. Шествието, посветено на 24 май премина по главната улица на града, тази година бе предвождано от духов оркестър с диригент Димитър Михнев. Представителна група, водена от кмета на Общината инж. Добромир Добрев, народния представител Димитър Николов, заместник-кметове, общински съветници, общинска администрация, просветни и културни дейци поведоха празничната колона. Най-нетърпеливи да дефилират бяха децата от детските градини. Облечени празнично, усмихнати с много цветя, балони и знаменца малчуганите преминаха през центъра на града. Като част от празничното дефиле на децата беше изпълнението на малките мажоретки от ДГ „Здравец.

С цветя, знаменца и балони дефилираха и учениците от учебните заведения в Горна Оряховица.
По традиция първи премина блокът на ОУ „Св. св. Кирил и Методий”. Ученици, облечени като светите братя и техните последователи, поведоха празничното шествие на учебните заведения. Поздрав към горнооряховчани отправи мажоретният състав при ОУ „Иван Вазов“. Част от блока на училището бяха и изявените в спорта момчета и момичета. Те дефилираха окичени със спечелените от национални и международни състезания медали.
Деца с букви в бяло зелено и червено водеха блока на ОУ „Св. Паисий Хилендарски“.

С портрет на Светите братя Кирил и Методий и букви от цветя преминаха учениците от СУ „Георги Измирлиев”, водени от своите учители. Цветен акцент бе специалният блок на приказните герои, след който с пъстри балони и знаменца дефилираха и останалите ученици.
Представителният блок на СУ „Вичо Грънчаров” водеха девойка и младеж в национални носии, носещи портрета на училищния патрон. Те бяха следвани от представители на 7 гвардейски ученически отряд. И тази година учениците от началния етап изписаха „Върви народе възродени…“, следвани от пъстрия блок съученици. Акценти в представителния блок на училището бяха момчетата и момичетата от МБЧК, както и най-добрите спортисти със своите купи и медали

Блокът на ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ поведе шествието на професионалните гимназии. И тук отново дефилираха най-добрите спортисти на училището.
ПГЛПИ „Атанас Буров“ спазиха традицията, всяка година цветовете на българското знаме да присъстват в редиците на представителния им блок.
Не по-малко пъстри, атрактивни със знамена и балони бяха и блоковете на ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“ и ПГЖПТ „Н. Й. Вапцаров“.

Блокът на ПТГ „Васил Левски”, който по традиция слага финал на празничното ученическо шествие не остана незабелязан и тази година. От празнично украсен автомобил, който дали по сценарий или заради лош късмет беше тикан от двама ученици, слязоха усмихнати млади дами, които подариха цветя на официалните лица.

Празникът в Горна Оряховица продължи с връчване на наградите „Млада Горна Оряховица“.
От 18.00 ч. на пл. „Георги Измирлиев“ е празничното шествие на абитуриентите от горнооряховските училища.

Източник: veliko-tarnovo.net

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!