BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

С пет инвестиционни приоритета ГЕРБ затвърждава водещото място на образованието

четвъртък, 11 Ное., 2021, 13:01ч.

20211110_170500

Тестовете за учениците ще стигнат само за седмица и половина

Хаосът, който служебното правителство предизвика с тестовете за учениците, притеснява и учителите, и родителите. Вместо да се търси обединение в името на образованието на децата, се допусна поредното разделение в обществото. Това заявиха учители от Велико Търново, региона и от цяла България по време на онлайн-среща с Красимир Вълчев – образователен министър в последното редовно правителство и водач на листата на ГЕРБ за Стара Загора и Шумен. Домакини на дискусията „Образование – следващо поколение“ бяха водачът ГЕРБ във Велико Търново проф. Костадин Ангелов и колегите му в листата проф. Любомира Попова и Станислава Стоянова – университетски преподаватели, заедно с младия учител Никифор Тодоров.

„Още през лятото ние предложихме тестове и въздухопречистватели за системата на образованието. Тогава служебното правителство ги отхвърли, а сега се чудят за тестове. В резултат – в половината области има, в другата половина, включително и Велико Търново те все още не са доставени. Поръчаните ще стигнат само за седмица и половина. Никой не дава отговор на въпросите ще има ли тестове за 5-12 клас, ще има ли ефективно компенсаторно обучение“, коментира Красимир Вълчев.

Образованието и здравеопазването остават водещи национални приоритети в програмата на ГЕРБ, посочиха Вълчев и проф. Костадин Ангелов. А инвестициите в човешкия ресурс – в специалистите, дава резултат за десетилетия напред. Затова е заложено да продължи трайното увеличение на заплатите и да се инвестира в квалификацията – това е нужно, за да има качествено образование и здравеопазване.

Пет инвестиционни приоритета в сферата на просветата предвижда ГЕРБ – обновяване на училищните дворове и площадки, изграждане на 2000 STEM кабинета, модернизация на стаите и дворовете на детските градини, заедно с осигуряване на дидактически материали, продължаване на програмата за нови детски градини и училища и мерки за енергийна ефективност на образователната инфраструктура.

Красимир Вълчев призова към конструктивност в следващото Народно събрание. „Образованието е тема, изискваща консенсус. Просветата да е траен стратегически приоритет е ангажимент и на кандидата за президент проф. Анастас Герджиков”, категоричен е Красимир Вълчев. И посочи, че макар Румен Радев да говори същото, правителството му предложи бюджет, в който за образованието няма един заложен лев.

„Имаме експертизата и волята да продължим реформите и да надградим постигнатото през последните четири години. Българските учители го заслужават – те доказаха, че могат да се адаптират най-бързо в динамичната и непрекъснато променящата се среда. Нека продължим да бъдем заедно в името на образованието на идните поколения“, завърши проф. Любомира Попова.

Източник: veliko-tarnovo.net

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!