BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

С маломерен брой граждани и активност на общински съветници премина общественото обсъждане на бюджета на Велико Търново за 2022 г.

В отсъствието на кмета Даниел Панов, в работно време и само два дни преди гласуването на бюджета на Велико Търново за 2022 г. се проведе общественото му обсъждане. Голямата зала на Общината бе почти празна за тази ключова процедура, а гражданите се брояха на пръсти на едната ръка, като в това число влизаха кметицата на с. Ресен Йорданка Колева и директорът на СУ „Вела Благоева” Ангел Янчев. Останалите присъстващи, които допълваха гражданското участие, бяха общински съветници, които демонстрираха активност както със забележки към бюджета, така и с въпроси.

Рамката на Бюджет 2022 г. бе представена от директорът на дирекция „Бюджет и финанси” Мариян Маринов. Той е в размер от 129 511 121 лв. и бе определен като балансиран, но и тревожен заради войната в Украйна. Най-голямо е увеличението в перото жилищно строителство и благоустройство – с 4 540 263 лв., следвано от образованието – с близо 4 млн. лева.

„В проекта за бюджета за 2022 г. са гарантирани средствата за материали, горива и енергия. Отчетени са текущите цени на енергоносителите поне към момента на съставянето на бюджета”, заяви Мариян Маринов.

Инвестиционната програма е в размер на 50 856 384 лв., от които собствените приходи са в размер на 6 377 983 лв. По нея говори зам.-кметът Георги Камарашев. Той раздели по-големите обекти в нея на три групи – на започнати и ще бъдат завършени през 2022 г., на такива, които ще се осъществят през годината, а в последната влизат обекти, които ще приключат през следващата или по-следващата година.

Най-активен и подготвен за общественото обсъждане бе директорът на СУ „Вела Благоева” Ангел Янчев, който зае позиция по редица въпроси. Така например, той посочи, че в списъка на длъжностите, имащи право на транспортни разходи, е ползвано остаряла нормативна база, защото длъжността „помощник-директори” в училищата няма от 2016 г., „директор на учебно заведение” – от 2018 г. Според него лошо впечатление прави, че в бюджета анонимно са предоставени средства на 33 клуба за спортни успехи, без да се упоменават имената им. Той реагира и по отношение на дейностите по чистотата. „За великотърновските улици отново има график само за метене, но не и за миене. Предвидени са 5,8 млн. за почистване на уличните платна и наистина ли смятате, че миенето не е част от чистенето”, попита риторично той. А от залата допълниха лично наблюдение как чистачките замитат боклука в шахтите и че липсва качествен контрол. Друго, което е направило впечатление на Ангел Янчев, че за поредна година единственият местен данък, който не е изпълнен, е  туристическия данък и то в туристическата столица. И през тази година, която от 1 април няма да е пандемична, са заложени приходи от скромните 150 000 лв.

Всъщност, по отношение на обсъждането на бюджета, активни бяха още само общински съветници от опозицията в Общинския съвет – Елена Чамуркова, Михаил Михалев, Красин Каракоцев и Евгени Коев. Елена Чамуркова от „Демократична България” попита за приоритетите в избора кои обекти да бъдат включени в инвестиционната програма. Красин Каракоцев от БСП подчерта, че е важно откъде ще вземем пари, но и как ще ги харчим. Като пример той посочи, че увеличението за чистота е почти с 3 млн. лв., от които само 1 млн. е за ОП „Зелени системи”, а останалите отиват във външни фирми. Той критикува и административния капацитет в юридическия отдел на Общината, която е загубила 550 000 лв. от обжалвания. „В този бюджет има от всичко по малко, но няма ясни приоритети”, заяви оценката си Красин Каракоцев. Евгени Коев от ВМРО пък поиска повече спортни площадки за по-големите ученици, които да бъдат разположени в парковете.

„Съотношението между средствата, с които разполага Община Велико Търново и средствата, които са нужни да изпълним най-важните и нужни обекти и услуги, е едно към четири. Правим възможното”, обобщи зам.-кметът Нейко Генчев.

На заседание на Общинския съвет на БСП – Велико Търново е взето решение общинските съветници от групата да не подкрепят бюджета.

Ана Райковска

Сн. авторката

Източник: Вестник Борба

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!