BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Станислав Стоянов и арх. Драгомир Йосифов с нова кауза – цялостна актуализация на недвижимото културно наследство на Велико Търново

неделя, 7 Ное., 2021, 14:57ч.

St-Stoyanov-New

Да бъде направено цялостно актуализиране на списъка с недвижимо културно наследство на Велико Търново. Около тази мащабна идея се обединяват Станислав Стоянов, кандидат за народен представител от ГЕРБ-СДС и арх. Драгомир Йосифов,  общински съветник от ГЕРБ във Великотърновския общински съвет.

Стоянов е известен като един от големите радетели за запазване и съхраняване на автентичния облик на Велико Търново. С поредица от благотворителни инициативи и с помощта на съмишленици успява да даде живот на емблематични сгради в града. Сред тях са ремонтът на вековното читалище „П. Р. Славейков“, запазването на оригиналната фасада на ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон”, проектът за реставрация на църквата „Св. св. Кирил и Методий“ и др.

Арх. Йосифов е автор на проектите за реставрация на повече от  60 уникални сгради – къщи, църкви, манастири, музейни обекти и паметници във Велико Търново и региона. Той е сред малкото специалисти у нас  със специализация за опазване на културното наследство и с  правоспособност да проектира паметници на културата.

Актуализацията на недвижимо културно наследство на Велико Търново ще е труден и бавен процес, но е изключително важно той да бъде осъществен. Дейностите по него ще включват събирането и систематизирането на  документална, историческа и географска информация за всички сгради, недвижими културни ценности в старата столица, както и отбелязване на актуалния юридически статут на сградата, видът и категорията на обекта на културно наследство, карта с точното му географско разположение и т.н.

Обществен съвет или НПО може да поеме инициативата

Подобни проекти вече има реализирани в големи градове като София и Варна, но там те са осъществени чрез възлагане на обществени поръчки от общините. Идеята на Стоянов и Йосифов е във Велико Търново да бъде сформирана група от съмишленици, които на доброволен принцип, влагайки ентусиазъм, сърце и душа да се заемат с нелеката задача.

Екипът може да бъде ситуиран като обществен съвет, НПО или под друга форма и в него да бъдат привлечени архитекти, представители на музеите, строителни специалисти, научни работници и други експерти с отношение към културно-историческото наследство.

Последващата дигитализация на цялата информация ще бъде от полза не само на Общината, но и на всички граждани, посочват Станислав Стоянов и арх. Драгомир Йосифов.

Важна стъпка за реставрация на ценните сгради без дълги процедури

Много е важно, според тях, за да бъде използвана събраната информация по най-рационалния начин, а именно в посока реставрация, консервация и възстановяване на обектите, Велико Търново да получи специален статут, който да осигури възможност за бързи и адекватни действия от страна на местната власт. Това е възможно както с развитието на статута на духовна и историческа столица, така и с актуализиране на  проектозакона за старите столици. Това ще даде изключителната възможност решенията да се вземат автономно, в рамките дори на няколко дена и ще се сложи край на безкрайното чакане за съгласувателни процедури с различните министерства или с Националния институт за недвижимо културно наследство, категорични са двамата великотърновци.

Те са убедени, че ще успеят да увлекат с идеята си сърцати хора от града и региона, които безвъзмездно да се посветят на каузата.

„Един от проблемите е, че всички говорим за културно-историческото наследство на Велико Търново, но все по-малко млади специалисти се насочват към тази област“, споделя арх. Йосифов, който признава, че на 43 години е един от най-младите експерти в града и региона. За съжаление, завършващите архитекти предпочитат далеч по-доходните проекти за строителство, отколкото трудната, изморителна и неблагодарна работа по паметниците на културата, признава той.

С актуализация на обектите във Велико Търново има голям шанс да бъдат запазени ценни сгради, които са извън цялостния паметник на културата, какъвто е в момента е старият град. В централната част, над театъра, има великолепни сгради в т.нар. буржоазен стил, строени в края на XIX, началото на XX век. Те могат да бъдат обособени в отделен ансамбъл, защото са част от архитектурната и строителна памет за града, и могат да бъдат не по-малко привлекателни за туристите от останалите известни обекти, категоричен е Станислав Стоянов.

И Стоянов, и арх. Йосифов са убедени, че ако идеята за цялостно актуализиране на списъка с недвижимо културно наследство на Велико Търново се осъществи, с подкрепата на Общината, с обединяване на действията на местната власт и неправителствените организации, Велико Търново ще затвърди позицията си на един от най- обичаните туристически дестинации не само в България, но и по света.

Източник: veliko-tarnovo.net

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!