BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

След 10 г. сага одобриха коригиран инвестиционен проект за почистване на реките Янтра и Негованка

ОС1

Междуведомствена комисия, председателствана от зам.-областния управител Огнян Стоянов одобри коригираните инвестиционни проекти за обект „Почистване коритото и бреговете на река Янтра и река Негованка на територията на Община Велико Търново“.

Проектът е изготвен още преди 10г. по поръчка на община В.Търново. След промените в закона за водите от 2015г. обаче, речните корита извън урбанизирани територии стават отговорност на Областна управа. По самия проект РИОСВ и „Басейнова дирекция“ са имали забележки, че не отговаря на екологичните изисквания, които са коригирани в съответствие с препоръките им и съгласно констативните протоколи на Междуведомствената комисия от 01.12.2021г. Актуализацията, одобрена на заседанието, се отнася до четвърти участък на р. Янтра – 350 м. преди и 150 м. след моста на общинския път между селата Леденик и Шемшево и до пети участък на р. Янтра „Леката“ /150 м. западно от воденицата на с. Леденик, община В. Търново/ – 400 м. по течението на реката след „Леската“ /150 м. южно от воденицата/. За четвърти участък ще бъдат премахнати 21 броя дървета, както и падналите дървета и клони във водното течение. За пети участък ще бъдат премахнати 8 броя дървета и падналите дървета, клони и дънери във водното течение, както и чуждите инвазивни дървесни видове по бреговете. Също така ще се премахнат четвърти наносен остров и наносните в речните ръкави.

За  целта временно ще бъдат изградени диги и строителен път, който да осигури достъп на механизираната техника и проводимост на реката, а след приключване на дейностите ще се възстанови естествения терен.

Финансирането е осигурено от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии през 2019 г., когато прогнозната стойност на проекта е била 654 745 лв.

Предстои обявяване на обществена поръчка за избор на изпълнител на техническите дейности.

 

 

Източник: veliko-tarnovo.net

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!