BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Сланина, чесън и ракия си хапва за дълголетие столетницата Рада Цонева

Жената отпразнува своя стотен рожден ден в Дома за стари хора в Балван

СТОТНИЯ СИ РОЖДЕН ДЕН ОТБЕЛЯЗА РАДА ЦОНЕВА, КОЯТО ЖИВЕЕ В ДОМА ЗА СТАРИ ХОРА „Иван Рилски“ в село Балван. Юбилярката отпразнува събитието в сряда, като за целта колективът на институция бе подготвил тържество. За повода дойдоха началникът на Великотърновския общински отдел „Социални дейности и здравеопазване“ Росица Димитрова и кметицата на Плаково, откъдето е родом столетницата – Петя Кънчева.

Рада постъпила в дома в Балван на 31 януари 2020 г., малко преди въвеждането на първия локдаун у нас заради коронавируса. Преди това за нея се грижил нейният племенник Кирил, но тъй като и той е в напреднала възраст, започнал да изпитва все по-големи затруднения да й помага.

Столетницата е от хората, които цял живот са превивали гръб и не са се плашили от много работа. Занимавала се е със селскостопанска дейност до времето, в което краката все още я държали достатъчно дълго изправена. След като започнали болежки тук-там, се отказала от зеленчуковите и плодовите градини и се отдала на любимо хоби. Рада участва в самодеен певчески състав, където тренира гласните си струни и се забавлява с още дами от третата възраст.

Юбилярката не е омъжена и нямала късмета да има свои наследници. Такава била Божията воля, смята тя и не съжалява, че е останала без партньор в живота.

Радка и племенникът ѝ Кирил

„Тайната за дълъг живот се крие в това човек да не таи в сърцето си злоба и завист. Хората трябва да се уважават повече един друг и да правят добрини“, категорична е Рада.

ТЯ ДОПЪЛВА, ЧЕ ДНЕС ЖИВОТЪТ Е МНОГО ПО-ЛЕСЕН, ОТКОЛКОТО ПО ВРЕМЕТО, В КОЕТО Е БИЛА МЛАДА, но въпреки това съвременното поколение не оценява многото привилегии, които има. Убедена е, че е редно да се правят повече компромиси във всяко отношение и за да искаш, първо трябва да дадеш нещо в замяна.

Казва, че по отношение на любимите си храни не се е ограничавала и до ден днешен обича да си хапва сланина и чесън и да си пийва ракия.

Рада е поредният жител на региона, който успява да достигне 100-годишна възраст. Нейни връстници има още в почти всички общини в региона, което отрежда водещо място на областта в населените места у нас с най-много дълголетници. Арбанасчанката Донка Мичева, която кара 103-тата си година, е най-възрастният жител на региона.

Галина ГЕОРГИЕВА

Източник: Вестник Борба

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!