BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Родолюбива инициатива възстанови още едно черковище в град Eлена

Благодарение на родолюбива инициатива на местни хора бе възстановено третото поред от общо петте черковища, намирали се във възрожденска Елена. Светите места възникват в миналото, преди да е имало църква в града, и там са се извършвали традиционните обреди и ритуали.

Двете черковища, свързани с една от легендите за възникването на Елена, вече са възстановени. Едното се намира в местността Самуилец, а другото, наречено „Еленин гроб“ – в местността Кръста.

С водосвет, отслужен от архиерейския наместник протойерей Валентин Георгиев, на 18 юни бе осветено и третото черковище в централната част на града в така наречената в миналото Кметска махала.

На мястото е поставен кръст, поляната е изчистена, сложени са пейки, обособен е път дотам. Плочите за всички черковища са изработени от бял врачански камък от Зафир Първанов като дарение, а разноските по монтажа са поети от фирмата на Никола Николов.

Черковището в Кметската махала е пряко свързано с фамилията на проф. Панайот Панайотов, понеже в годините назад мястото е дарено от неговия дядо Стоян Попов, а днес инициативата за възстановяването му е продължена като лична кауза от внука му проф. Панайотов.

Следващите черковища, които предстои да бъдат възродени, са тези в Костовската махала, както и това в Еловската махала в местността Колинката.

Съхраняването на три църкви и възстановяването на петте знакови места от миналото на града е изключително важна кауза, защото по този начин се поддържа жива родовата памет и се съхранява историята за поколенията.

Източник: Вестник Борба

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!