BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Рекорден брой рисунки участваха в лясковския конкурс „Фолклорните традиции в моя роден край“

сряда, 9 юни, 2021, 16:13ч.

Кметска награда

Трето издание записа лясковският конкурс за ученическа рисунка, посветен на българските традиции. В него имаха възможност да се включат ученици от първи до дванадесети клас, като по статут нямаше ограничения и специални изисквания за жанра, използваните техники и размера на рисунките. Целта на изявата е утвърждаване на фолклорните традиции и специфични обичаи в ценностната система на учениците, приобщаване към местните традиционни празници, запознаване с богатството на българския бит, фолклор и култура. Надпреварата се организира от Община Лясковец, подпомогната от Областна администрация – Велико Търново, и макар в година на ограничения и електронно обучение, в третото издание бяха събрани рекорден брой творби. В миналите две издания за съревнованието се включиха 150 рисунки през първата и 112 творби през втората година. Този път в Общинска администрация Лясковец за участие постъпиха 170 красиви произведения, дело на деца от 7 до 19-годишна възраст. Възпитаниците на общо 16 училища и два Центъра за подкрепа на личностното развитие показаха знания за традициите, празниците, обичаите и ритуалите, които са характерни за родния им край. Повечето от творбите носят заглавия, с които децата назовават празниците и обичаите, които са изобразили – „Зарезан“, „Гроздобер“, „Лазарки“, „Цветница“, „Великден“, „Гергьовден“, „Еньовден“, „Молитва за дъжд – ритуал „Пеперуда“, „Кукери“, „Мъжко хоро“, „Нестинари“, „Коледари“ и много други.

Конкурсът по статут е областен, но тази година, освен от общините във Великотърновска област, се включиха и деца от Котел и Разград. Ученици от 10 общини показаха своето майсторство върху белия лист. Освен от домакинстващата община Лясковец, в съревнованието участваха и художници от общините Горна Оряховица, Велико Търново, Елена, Златарица, Павликени, Полски Тръмбеш и Стражица. С най-много рисунки се изявиха възпитаниците на ОУ „Иван Вазов“, гр. Г. Оряховица и СУ „Максим Райкович“ гр. Лясковец – по 43 на брой.

Жури с председател представител на Областна администрация Цанко Стефанов и членове от общинска администрация Лясковец, оцени произведенията на децата в трите възрастови групи. В най-малката възрастова група 1-4 клас комисията трябваше да избере най-добрите от общо 93 рисунки. Във втората възрастова група 5-8 клас се надпреварваха 65 творби, а най-малко бяха рисунките на големите ученици от 9-12 клас – 12 на брой.

Победител при най-малките е Данислав Пъдарев от четвърти клас на СУ „Емилиян Станев“, В. Търново, който е на първо място. Второто и третото място заслужиха третокласничките Никол Захариева и Мартина Крачунова от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, град Г. Оряховица. Поощрения бяха дадени на четвъртокласничката Девора Найденова от СУ „Емилиян Станев“ и на Йоана Йорданова от втори клас на горнооряховското ОУ „Ив. Вазов“.

При средношколците изборът на комисията беше най-труден. Отличието заслужи възпитаничката на еленското СУ „Иван Момчилов“ Йоанна Костадинова от шести клас. Второ място си поделят две момичета от пети клас на СУ „Максим Райкович“, гр. Лясковец – Стела Колева и Александрина Стоянчева, които дори имат обща тема на творбите си – „Кукери“. На трета позиция е рисунката на Ивета Попхристова – шестокласничка в СУ „Вичо Грънчаров“, гр. Г. Оряховица. И в тази възрастова група оценяващите решиха да дадат две поощрения – те са за петокласничката Йоана Димитрова от лясковската гимназия и за момиче от осми клас на СУ „Ем. Станев“ – Татяна Ганчева.

 Призовите места в голямата възрастова група бяха заети безапелационно от трима ученици, възпитаници на Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“, В. Търново. На първо място бе класирана творба приложно изкуство, дело на единадесетокласничката Никол Трайкова. Второ място грабна Васил Василев от десети клас, а трето място заслужи абитуриентката Мартина Караджова, която участва и печели награди и в предходните издания на конкурса. По статут се присъждат и Специална награда на областния управител и Специална награда на кмета на Община Лясковец. Носителите на тези най-престижни отличия тази година са за две девойки от единадесети клас – Виктория Костова и Кремена Савакова.

Всички призьори получиха грамоти и награди в деня на откриването на изложбата от най-добрите творби, участвали в конкурса. Наградите на победителите в различните възрастови групи, както и Специалната награда на кмета на Община Лясковец бяха връчени на децата от д-р Гецова, която ги поздрави, почерпи ги с лакомства и се снима с тях и творбите им за спомен. Гост на церемонията по награждаването беше и заместник-областният управител Станислав Николов, който също приветства младите художници и връчи Специалната награда на областния управител. Тази година изложбата, поради нарасналия брой произведения, беше подредена във фоайето на лясковското читалище, а не както традиционно в Музея на градинарството и ще може да бъде видяна от лясковчани в следващите няколко дни.

Източник: veliko-tarnovo.net

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!